Dålig spermiekvalitet är svårt att prata om
Dålig spermiekvalitet är sällan ett ämne man diskuterar över middagsbordet men det borde det kanske.
Det är många män och kvinnor som kan riskera att genomgå en utredning för fertilitetsproblem och eventuellt fertilitetsbehandling beroende på hur dålig spermiekvaliteten visar sig att vara.
Fertilitetsbehandling är inte bara jobbigt för själen och kroppen, det är också en dyr utgift för hälsovårdssystemet och för de par som själva måste få ihop pengar i budgeten så att önskan om att bli föräldrar kan bli uppfylld.
Dessvärre finns det inga garantier när det gäller den nyckfulla naturen och därför bestämmer vissa par att öppna sina hem och hjärtan för ett eller flera adoptivbarn. Om de inte lyckas att bli biologiska föräldrar.
Dålig spermiekvalitet eller nedsatt spermiekvalitet
En mans spermiekvalitet blir bedömt utifrån flera faktorer som t.ex. antalet spermier och dess allmänna rörlighet.
En man med normal spermiekvalitet ska ha minst 15 miljoner spermier per millimeter friska spermier han levererar. Åtminstone hälften av spermierna måste röra sig och 30 % av spermierna ska vara utan missbildningar.
Om bara ett av dessa kriterier inte uppfylls, räknas spermiekvaliteten som nedsatt. Ju mindre siffrorna är eller ju fler kriterier som inte matchar det normala, desto sämre säger man att spermiekvaliteten är.
Besöka läkaren eller ett spermietest hemma?
Mannens underliv är för många män – då och då – deras stolthet, och om det finns något som kan skada manligheten, är om det finns problem med utrustningen eller förmågan att reproducera sig.
Därför är det svårt för män att prata med andra om deras fertilitetsproblem, men att gå till läkaren och få spermierna undersökta och få besked är nästan värre.
Många män undantränger detta och skjuter bort tankarna om eventuella problem med att bli fäder. Vissa tycker att det är så svårt att acceptera att de inte kan göra sin partner gravid och det börjar påverka dem i vardagen och i synnerhet deras sexliv.
Lyckligtvis finns det fler och fler möjligheter för män att ”gå tyst om det” och testa deras spermiekvalitet utan att de nödvändigtvis måste ringa läkaren först.
Det kommer fler och fler typer av spermietester på marknaden och några av dom kan ”bara” avgöra om det är över eller under det antal miljoner spermier som det bör vara i normala spermieprov. Medan andra också kan bedöma spermierörligheten eller en kombination av de båda.
Ett spermietest ska ses som ett komplement till undersökning hos läkaren eller fertilitetsklinik, och kan vara en av de första sakerna man testar när en graviditet uteblir.
Nedsatt spermiekvalitet – ingen vet den verkliga orsaken
Forskarna kan se att nedsatt spermiekvalitet blir ett större och större problem. De försöker hitta och komma närmre de orsaker som är anledningen till det växande antalet män som har svårigheter att bli fäder.
Det kommer hela tiden ny information kring vad den dåliga spermiekvaliteten bland män kan bero på, och det är förmodligen ingen entydig information. Lyckligtvis kan man själv göra något.
Läs mer om hur man kan förbättra mäns spermiekvalitet.
Det finns hopp om du har svårt att få barn
I Danmark är antalet barn som blivit till genom att deras föräldrar gått igenom fertilitetsbehandling stigande. Idag är antalet barn födda med en eller annan form av fertilitetsbehandling ca 10 av 100, mendan Svenska mäns spermiekvalitet är stabil
Läkarna blir bättre och bättre. I början när dem gjorde de första fertilitetsbehandlingarna satte dem in från 2 till 4 ägg i livmodern efter IVF behandling, för att göra kvinnan gravid, medan man idag oftast kan nöja sig med att sätta in endast ett ägg.
Kan man bara hitta en livskraftig sperma hos mannen på ett eller annat sätt kan man i teorin ha möjlighet att bli pappa, och kvinnor som inte kan producera ägg kan få ägg från andra kvinnor – så kallat äggdonator.
Förhoppningen är att vända trenden så att fler par kan få uppleva att bli gravida naturligt, men först måste vi ta reda på vad den exakta anledningen är till att så många män drabbas och varför så många par har svårigheter med att få barn.
Källor:
Forskningsanalyse – Spermiekvaliteten
14 juni 2016