meny
Artikler om fertilitet | Information till mannen

När bör du som man testa din spermakvalitet?

Hos Babyplan vet vi att många män väntar med att ta en spermatest tills paret har försökt under i en viss tid. Det kan vara det helt rätta sättet för många; att ta det lugnt och stilla. Men är det alltid en god idé? Vi har tittat på FÖR och MOT att ta en spermatest redan när ni går igång med ’projekt baby’.

De flesta par som börjar med ’projekt baby’ tar det lugnt och stilla i början. De avvaktar under några månader – kanske till och med ett halvår eller längre. Några kvinnor använder ägglossningstest för att hitta den optimala tidpunkten för graviditet, och vid en given tidpunkt köper många en graviditetstest för att se om den kanske är positiv.

När vi omvänt tittar på mannen, så är det väldigt få män som börjar med att utföra en spermatest med det samma, när paret väl har påbörjat baby-projektet. En spermatest kommer ofta först på tal om paret har försökt under en längre period utan att det har kommit två streck på graviditetstesten.

Många har inte tänkt på möjligheten för hemmatest, men kanske kunde det vara en god idé att utföra en spermates redan från starten av projekt baby?. Vi har sammanställt en rad aspekter för och mot.

Därför är det en god idé att ta en spermatest med det samma

SwimCount: Det är enkelt och säkert att testa spermakvalitet hemma.

SwimCount: Det är enkelt och säkert att testa spermakvalitet hemma.

  • Idag väntar många par med att påbörja ’projekt baby’ tills de är nästa färdiga eller helt färdiga med sin utbildning, eller at de inte lika tidigt som andra hittat den partner som de vill ha barn med. Statistiken visar att ju äldre vi är när vi påbörjar ’projekt baby’, desto längre tid tar det att bli gravid eftersom fertiliteten faller med åldern – även hos män. En spermatest är lätt att utföra hemma. Ni kan redan från starten få en bra indiering på om spermakvaliteten är normal, eller nedsatt.
  • Om mannen har nedsatt spermakvalitet kan ni undvika en massa besvär och ovisshet under flera månader, och att spilla tid och pengar varje månad på ägglossningstest, graviditetstest, folsyra m.m.
  • Om mannen utför testen efter att ni har försökt en längre tid kan det stå mycket mer på spel för er som par än vad ni är medvetna om. Om det visar sig att spermakvaliteten är låg så kan det vara mycket frustrerande för er båda, och vara jobbigare för ert förhållande än vad ni förväntar för att ni redan har försökt i lång tid. Om spermakvaliteten är riktigt bra, så kan pilen samtidigt oväntat peka på kvinnan och sätta henne under press; ”För är det då mig det är något fel på, nu när det bara inte lyckas?”
  • Om en hemmatest visar nedsatt spermakvalitet kan ni snabbt få en hänvisning från läkare, och få hjälp till att komma vidare. Alternativt ska ni typiskt ha försökt under en längre tidsperiod.
  • Om han börjar med att utföra en spermatest inom de första månaderna, så har ni sällan gått och funderat över resultatet någon längre tid. För vissa kan det vara lättare att få ett klart och tydligt svar redan från början – även om det inte just är det svaret man väntar – för då kan man handla efter det med det samma.
  • Det har aldrig varit lättare att testa hemma. Det är lätt, snabbt och till ett pris som alla kan klara. Så varför inte bara ta de möjligheter som finns idag.

Därför är det helt fint att vänta lite

  • Lyckligtvis är det vanligast att allt är som det ska vara, så varför bekymra sig i onödan. Det kan ju hända att ni blir gravida nästa månad.
  • Även om ni kanske har slutat med preventivmedel, så behöver vissa män (och kvinnor) vänja sig lite till tanken om att de plötsligt ska bli föräldrar – ja, faktiskt är det inte alla som är lika redo som sin partner när det gäller att testa med det samma. Somliga behöver lite tid, och lutar mer åt: ” Om det sker, så sker det.”
  • Det kan plötsligt föreligga ett krav för mannen om att testa som han inte alls är med på just nu och här. Det kan det finnas olika orsaker till. Kanske känner han sig under en lite för stor press på allt det här med ’projekt baby’. Kanske är han rent faktiskt oroad över ett testresultat. Om han inte vill testa just nu och här, och tycker att det är för mycket, så kan ni kanske bestämma att testa efter 3 eller 6 månader, om ni inte har blivit gravida.
  • Om testen visar normal spermakvalitet så blir kanske kvinnan plötsligt bekymrad för om pilen nu pekar på henne, och kanske göra att hon helt i onödan oroar sig. För tänk nu om det är något fel på mig?

Oavsett vad ni bestämmer er för, så var öppna överför varandra. Försök hitta vad som är det rätta för er. Om ni väntar lite med att ta en spermates så kan ni kanske bestämma att inte vänta allt för länge, och när ni i så fall vill göra det. På så vis kan ni också göra en plan. Och kom ihåg att en test som visar nedsatt spermakvalitet kan vara en genväg till att snabbt få hjälp.


Relaterede artikler

Få goda råd och vägledning för hur du själv kan förbättra din fertilitet. Det finns massor av tips, tricks och råd, för att öka mäns fertilitet, läs mer om mäns fertilitet här

Läs mer

Orolig för att du har dålig spermiekvalitet? Läs mer om de olika möjligheter för att lösa dålig spermiekvalitet och hur fertilitetsbehandling kan hjälpa.

Läs mer

Vi vet att många män väntar med att ta en spermatest tills paret har försökt under i en viss tid. Det kan vara det helt rätta sättet för många; att ta det lugnt och stilla. Men är det alltid en god idé? Vi har tittat på FÖR och MOT att ta en spermatest redan när ni går igång med ’projekt baby’.

Läs mer

Svenska män har en sämre sädkvalitet än män i andra länder. I artikeln kan du läsa inom vilka områden mannen kan påverka, för att förbättra sin sädkvalitet.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar