meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Vad sker i kvinnans kropp runt ägglossningstiden?

Den typiska ägglossningscykeln är på ca 28 dagar – och allt mellan 20 och 35 dagar är innanför genomsnittet.

Många vill gärna veta tidpunkten för deras ägglossning, då det är 2-3 dagar just kring ägglossningen som du har störst chans för att bli gravid.

Du kan läsa här vad som händer i kvinnans kropp kring ägglossningen, och läsa om vilka tecken som kan tyda på ägglossning. Det är väldigt olika från kvinna till kvinna vilka och hur starka symtomen du har, så om du har flera eller färre än dem vi har beskrivit här nedanför, är det alltså helt normalt.

Bli klokare på kvinnans ägglossningscykel

  • Dag 1: Din menstruation börjar så smått. Vissa kvinnor får huvudvärk, ont i magen och illamående eller ökat sug efter choklad och sötsaker.
  • Dag 2-3: Blödningar ökar. Du kan också uppleva att din hud blir fetare, kanske med finnar, och att du svettas mer. Nivån av det kvinnliga könshormonet östrogen är lågt, och för vissa betyder det att humöret dippar.
  • Dag 4-5: Menstruationen är nu typiskt på väg att avta, östrogennivån stiger, och om du är en av dem som känner att humöret dippar i takt med östrogennivån, kommer det typiskt att börja stiga igen nu.
  • Dag 8-10: Menstruationen är för de flesta kvinnor nu överstånden på nuvarande tidpunkt. Östrogennivån har stigit ytterligare.
  • Dag 11-13: Dagarna innan ägglossningen. Möjligtvis lite mer flytningar (ljust rosa). Kroppen får nu besked om att påbörja en ökad produktion av luteiniserande hormon, som även kallas ägglossningshormonet, och som är det som mäts om du tar en ägglossningstest.
  • Dag 14-15: De flesta har ägglossning på dag 14. Vissa kvinnor får lätta till medelsvåra smärtor i magen, på tyska ’mittelschmerz’, och betecknande för smärta mitt i perioden. Ägget lämnar nu äggstocken, fångas upp av äggledaren och leds mot livmodern. När ägget väl har lämnat äggstocken ska det befruktas inom 1 dygn. Men spermier kan överleva 3-5 dagar i slidan, vilket betyder att oskyddat sex i dagarna före ägglossning också kan leda till graviditet.
  • Dag 15-21: I en cykel där ägget inte blir befruktat och du inte blir gravid, är det nu som östrogenkoncentrationen börjar falla.
  • Dag 22-27: För vissa kvinnor betyder dagarna precis innan menstruationen att de blir pre-menstruella, har humörsvängningar, eller kanske till och med blir lite deppiga.
  • Dag 28: I dag börjar menstruationen igen. Och cykeln börjar om igen.

Du kan även beräkna din ägglossning med hjälp av vår ägglossningsberäknare.

Eller vår artikel om 3 metoder för att avgöra om du har ägglossning.

Källor:

Förstå din menstruationscykel

Menstruationscykeln – fakta om

8 saker du inte visste om din fertilitet

Relaterede artikler

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning.

Läs mer

Det uppstår många frågor när du försöker bli gravid. Vi har samlat de 3 vanligaste frågorna om graviditet, och ger dig svaren nu.

Läs mer

Desto mer fertil du är desto större chanser har du för att bli gravid. Läs mer här om hur du lär känna din kropp och hur viktigt det är att förstå din kropp för en lyckad graviditet.

Läs mer

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra?

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar