meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Känner du när du har ägglossning

Många kvinnor kan fysiskt märka när de får sin ägglossning. De känner en svag smärta i underlivet. På fackspråk kallas det för ’mittelschmerz’, vilket är tyska och betecknar smärta mitt i perioden.

Denna smärta hänger ihop med den lilla blödning som sker i äggstockarna när ägget lossnar. Blödningen sker vid bukhinnan och orsakar en kortvarig smärta. En del kvinnor kan också uppleva en sparsam blödning eller lite rosa flytning vid ägglossningstidpunkten, och det är resterna av blödningen efter ägglossningen.

I tillägg får många kvinnor menstruationsliknande smärtor i dagarna innan eller kring ägglossningen, och det brukar vara smärta från äggstockarna när de jobbar på att frisläppa ett ägg.

I dagarna innan ägglossning kan du ha lite flytningar

I livmoderhalsen utvecklas det hela tiden ett sekret från slemhinnan. De första dagarna efter menstruationen utvecklas det väldigt lite och det kallas ’de torra dagarna’. Dagarna innan ägglossningen ökar slemproduktionen och sekretet blir klart, vattnigt och gulaktigt. Därför ska du vara uppmärksam på en trådig och klar flytning.

3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning

1. Temperaturmetoden för att avgöra om du har ägglossning

emperaturmetoden för att avgöra om du har ägglossning
Genom att mäta din temperatur varje morgon kan du beräkna när du har ägglossning. Temperaturen stiger nämligen upp till en halv grad i dygnet efter ägglossningen. På så vis får du veta när ägglossningen sker och undvika – eller säkra – att du har sex i dagarna kring ägglossning. Det rekommenderas att du använder en termometer med två decimaler.

2. Ägglossningstest kan påvisa om du har ägglossning

Ägglossningstest är tester som fungerar på ungefär samma sätt som graviditetstest; du håller en teststav i urinstrålen, och avläser resultatet på staven. Skillnaden är att ett graviditetstest påvisar ett graviditetshormon, medan ägglossningstest påvisar luteiniserande hormon (LH).

Babyplan ägglossningstest

Ett ägglossningstest är positivt när det finns två starka linjer på testet

Genom att påvisa LH-ökningen, som sätter igång ägglossningen, hjälper en ägglossningstest till att slå fast de två dagar i din cykel när du är som mest fruktbar. Testen ger dig et utförligt och säkert resultat som kan avläsas efter 5 minuter. Precis som med graviditetstest gäller det också för ägglossningstest att de är billigast att köpa i större partier via internet.

3. Kalendermetoden – eller naturlig familjeplanering – kan också beräkna ägglossning

På 1930-talet kom japanen Onigo och österrikaren Knaus fram till när kvinnan har ägglossning, och därmed har störst möjlighet för att bli gravid. Du har störst chans för att bli gravid 12-16 dagar före menstruationen. Deras metod kallas naturlig familjeplanering, kalendermetoden eller Onigo-Knaus-metoden.

Föräldrasnack om ägglossningssmärtor på Liberos hemsida

Källor:

Läs mer om ägglossning här

7 tecken på att du har ägglossning

Mer om Kalendermetoden

Relaterede artikler

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning.

Läs mer

Desto mer fertil du är desto större chanser har du för att bli gravid. Läs mer här om hur du lär känna din kropp och hur viktigt det är att förstå din kropp för en lyckad graviditet.

Läs mer

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här!

Läs mer

hCG (Human Chronic Gonadoptroption) är hormonet som graviditetstest mäter för att avgöra om du är gravid eller ej. Läs allt om hur hormonet fungerar & hur det påverkar dig

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar