meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Kan stress påverka ens chanser för att bli gravid?

Forskning tyder på att depression, nertryckthet och stress kan öka produktionen av hormonet prolaktin, som kan störa menstruationscykeln.

Även om det inte oomtvistligt har bevisats, blev mer än 40% av kvinnorna i en amerikansk studie gravida efter att ha lärt metoder för avslappning samtidigt som de fick stöd från en grupp. Kvinnorna hade innan studien försökt bli gravida i 1-10 år.

Oavsett om det har bevisats eller ej, så är det inte så roligt att känna sig stressad – och har du försökt bli gravid en längre tid utan att något har hänt kan det vara svårt att vara helt avslappnad.

Mindfulness-övningar om du försöker att bli gravid

Mindfulness är populärt nu för tiden. Mindfulness innebär att du övar dig i att bli mer närvarande och vara på plats här och nu. Tanken är bl.a. att när vi är närvarande kring våra tankar och göranden, blir vi lugnare, mindre stressade – och på sikt kanske också lite gladare.

Forskning tyder på att det kan bli svårare att bli gravid om du är stressad. Därför har vi samlat 4 mindfulnessövningar till dig som försöker bli gravid (och kanske är de bra för andra som du känner)?

1. Gå en meditativ promenad

Det kan faktiskt vara en mindfulnessövning att ta en promenad. Det kräver att du har full uppmärksamhet på rundan. Så bort med mobilen och kaffet.

Lägg märke till bladens rasslande, himlens färger, de dofter som omger dig eller kanske sättet dina fotsulor träffar marken på, hur snabbt eller långsamt du går, din andning eller din balans. Du ska bara vara närvarande i promenaden och observera tingen i och omkring dig.

2. Prova en bodyscanning

Kanske minns du bodyscanning från din skoltid? En bodyscanning är som en genomgång av hela din kropp med sikte på att få den att slappna av. Du lägger dig behagligt tillrätta och fokuserar på en kroppsdel i taget. Det finns massor av appar om du vil prova en guidad bodyscanning.

3. Single-tasking

På senare år har vi lärt oss mycket om multitasking och hur det kan göra oss alla mer effektiva. Men ofta uppnår vi att vi varken blir färdiga med den ena eller andra uppgiften, samtidigt som vi faktiskt blir mer stressade för att vi inte är närvarande.

Single-tasking gör upp med tanken om att vi ska göra flera saker samtidigt – istället ska du fokusera på en uppgift. Antingen du hänger tvätt, tömmer diskmaskinen eller äter kvällsmat, så kan du träna dig i single-tasking genom att fokusera på den ena uppgiften i taget. Observera vad du gör – hur du viker kläderna, färgerna, dofterna, ljuset – undvik att tänka på andra saker som du ska göra senare.

4. Mindfulness meditationer

Mindfulness meditationer kan ske liggande, sittande eller gående som i den första övningen. Sitter du ned samlar du typiskt fingrarna med pekfinger och tumme pressade mot varandra och vilande i knäna.

Oavsett om du sitter eller ligger, så försök att fokusera på andningen och försök undvik att gå in i dina tankar. Får du en tanke kan du t.ex. föreställa dig att du sänder iväg den som en ballong – utan att gå in i om den är god, dålig eller om det är något du ska agera på.

Det är helt normalt att det är svårt att hålla tankarna på avstånd, så var snäll mot dig själv och ge dig tid att försöka med meditation många gånger.

Källor:

Läs om fertilitetsyoga

Bok: Gravid på dina villkor

Relaterede artikler

För några kvinnor är det inga problem med att bli gravid, men för andra innebär det en del problem. Det hänger inte bara på parets fertilitet, utan även på timing. Hur snabbt kan graviditetstesten visa positivt?

Läs mer

En spontanabort är kanske den största rädslan för en gravid kvinna. När en spontanabort först har börjat kan den nämligen inte stoppas. Och följderna av den kan vara våldsamma för föräldrar som innerligt önskar sig barn. Men hur utbrett är spontanabort egentligen, vilka symtom på spontanabort ska du som blivande mor hålla ett öga med, […]

Läs mer

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här!

Läs mer

Varför är folsyra viktigt vid graviditet? Vad är ditt dagliga behov för folinsyra? Och vilken mad innehåller folinsyra? Få svar på detta och mycket mer i den här artikeln om folinsyra.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar