meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

HCG – Gravidititeshormonet som hjälper dig genom graviditeten

HCG är ett hormon som börjar produceras i kvinnans kropp ungefär en vecka efter befruktningen. I vårt välsorterade sortiment hittar du både graviditets- och ägglossningstest som mäter HCG för att ge dig ett svar på om du är gravid eller när du har störst möjligheter att bli gravid. Prova våra enkla och högkvalitativa HCG-test du också.

Vad är hCG?

HCG står för Human Chronic Gonadoptroption, och är hormonet som graviditetstest mäter för att avgöra om du är gravid eller ej.

När stiger hCG hormonet?

Redan nio dagar efter befruktning, alltså redan 5 dagar före din förväntade menstruation, börjar kroppen producera hCG. Så fort fostret börjar producera hCG, kan du få ett positivt graviditetstest, vilket betyder att du kan få ett positivt graviditetstest flera dagar innan förväntad menstruation. Undersökningar visar att ungefär 5% av alla kvinnor som är gravida har tillräckligt höga hCG nivåer till ett positivt graviditetstest redan 8 dagar efter befruktning, och hos nästan alla av de resterande 95% kan en graviditets bekräftas 10 dagar efter befruktningen av ägget.

Även om du kan få ett positivt graviditetstest redan 9 dagar efter befruktningen, kan du få ett negativt graviditetstest 13 dagar efter befruktningen. Detta beror på att det tar ungefär 13 dagar för ett befruktat ägg att fastna i livmodern, och det finns en risk att något blir fel mellan dag 9 och 13 som gör att det befruktade ägget går förlorat.

hCG produceras av fostret i moderkakan, och det är detta hormon som sänder signaler till din hjärna om att stoppa menstruationscykeln. Hormonet hjälper även kroppen med att behålla barnet, och din mängd av hCG hormonet relaterar till graviditets illamående. Desto mer illa mående, desto mer hCG hormon, vilket betyder att det är mindre risk för missfall.

Hur mycket hCG?

Från det att ägget hart blivit befruktat och fram till den 20:e graviditetsveckan fördubblas mängden hCG varannan dag och ligger som högst under vecka 10 till 12, och faller sedan stadigt fram till vecka 20 då du fram till födseln håller en jämn nivå. Alla kvinnor har olika hCG värden, och då hCG hormonet kommer från fostret har kvinnor med tvillingar eller fler foster ett högre hCG värde. Graviditetstest ger utslag när en viss mängd hCG hormon finns i urinet, och kan endast ge positivt eller negativt svar. Vill du veta ditt hCG värde behöver du göra ett blodprov hos läkaren. Graviditetstest som mäter hCG nivåerna i urin visar först positivt när hCG nivåerna är över 20-25 mlU/ml

hCG efter missfall eller abort

hCG hormonet från fostret går ut i moderns kropp, och cirkulerar i kroppen även efter ett missfall eller abort. Så fort där inte finns ett foster som kan producera hormonet sjunker hCG värdet hos modern, men det sjunker olika snabbt för alla. Hos vissa kvinnor är hormonet borta efter ett par dagar, och hos andra kan det ta flera veckor. Alla hCG hormoner förväntas vara borta ut kvinnan efter nio veckor efter ett missfall eller en abort.

Graviditetsvecka hCG mlU/ml
Vecka 3 5 – 50
Vecka 4 40 – 1,000
Vecka 5 100 – 5,000
Vecka 6 600 – 10,000
vecka 7 – 8 1,500 – 100,000
Vecka 9 – 10 16,000 – 200,000
Vecka 11 – 14 12,000 – 300,000
vecka 15 – 26 24,000 – 55,000
Vecka 27 – 40 6,000 – 48,000

Källor:
American Pregnancy Association
Jordemoderforeningen.dk
Vårdguiden 1177

Relaterede artikler

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här!

Läs mer

PCO är en hormonstörning sjukdom som drabbar 10% av kvinnorna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur PCO behandlas här

Läs mer

Här kan du läsa vad som händer i din kropp när du har en ägglossningscykel som inte slutar med att du blir gravid?

Läs mer

Kanske vet du redan när du har ägglossning? Det är viktigt att veta när man har ägglossning i sin cykel, och att ha samlag i de dagar man kan bli gravid.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar