meny
Artikler om fertilitet | Information till mannen

Mannens fertilitet – När är man infertil?

Var är gränsen mellan dålig fertilitet, och infertil? Det kan vara svårt att säga vad dålig fertilitet innebär, speciellt om man inte själv har upplevt det. Men det finns fler och fler svenska par som lider utav ofrivillig barnlöshet, och många gånger är det ofta mannens fertilitet som är boven bakom. 

WHO, World Health Organization, har avgjort att gränsen för låg säd kvalitet går vid 20 miljoner sädes celler per militliter, men redan vid värden under 40 miljoner sädes celler per milliter är säden inte optimal. Det ska vara 2 milliliter säd i en säd portion, vilket helst ska innehålla 20 miljoner sädes celler per milliliter. Minst hälften av dessa sädesceller ska också vara aktiva och kunna röra sig, och minst 4% av alla sädesceller måste ha ett normalt utseende.

Forsknings från det danska Rigshospitalet säger dock att det inte nödvändigtvis handlar om själva koncentrationen av sädes celler, när det handlar om mäns fertilitet. Istället riktar Rigshospitalet fokus på att den genomsnittliga procentandel utav totala sädesceller, som kan röra sig tillräckligt endast ligger på 68%, och att genomsnittet för onormala sädesceller är över vid 90%.

Funderar du på om det kan vara så att du eller din man har låg sädeskvalitet? Nu kan ni enkelt göra ett test hemma i lugn och ro med hjälp av FertilityScore. Detta är ett unikt hemma test som testar sädescellernas sim kunskaper. FertilityScore är ett test set som innehåller allt ni behöver för att kunna samla in och testa två olika sädesprov. Se FertilityScore här.

5 Kostråd som ökar mannens fertilitet

5 Kostråd som ökar mannens fertilitet

Kan man själv förbättra mannens fertilitet? Det korta svaret är: JA! Det finns massor av saker som mannen kan göra själv för att förbättra sin fertilitet. En av de enklare ändringarna i vardagen är att tänka över sin kost.

Kostråd 1 – Valnötter

Dem flesta av oss vet redan att nötter, och speciellt valnötter, har en massa bra näringsämnen och att de är rika på naturliga oljor. Endast 75 gram valnötter om dagen kan faktiskt förbättra din fertilitet anmärkningsvärt. I USA har man gjort en studie där 117 friska män i åldersgruppen 21 till 35 blev indelade i 2 grupper. Den ena gruppen åt 75 gram valnötter varje dag, medan den andra gruppen inte fick äta några nötter överhuvudtaget under samma period. 12 veckor senare, visade resultaten tydligt att männen som ätit valnötter hade en förbättrad sperma vitalitet, flera rörliga sädesceller per milliliter säd och hade fler sädesceller med normalt utseende än gruppen av män som inte åt några nötter. En annan upptäckt som gjordes i samband med denna forskning var att man såg att männen som åt valnötter också hade färre kromosomavvikelser. Så behöver mannen like mer boost i sin sädeskvalitet är det dags att fylla upp med nötter.

Kostråd 2 – Fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur minst en gång i veckan är inget nytt kostråd, men något som kan vara värt att tänka extra på om ni försöker få till en graviditet. Fisk har en hög nivå omega-3 fettsyror som påverkar mannens fertilitet positivt. Ostron är också bra att äta emellanåt, då de har en hög nivå zink, som också påverkar fertiliteten positivt.

Kostråd 3 – Jordnötter

När kroppen bryter ner protein, producerar kroppen aminosyran arginin. Detta ämne har stor påverkan på fertiliteten, då det finns i säden. I höga doser kan arginin vara med till att styrka ett lågt antal sädesceller och dålig rörlighet. En av de allra bästa plantbaserade källorna till arginin är jordnötter. Andra alternativ kan vara valnötter, mandel, spenat och linser.  Ett alternativ till alla plantbaserade arginin källor är möra biffar – rött kött är nämligen också en riktigt bra arginin källa. Arginin hjälper även till med att expandera artärerna, vilket leder till att mannen uppnår långt mycket bättre erektioner.

Kostråd 4 – Tomater

En hälsosam kost är fylld med grönsaker och olika frukter, vilket är toppen om du vill förbättra din fertilitet, då frukt och grönt är sprängfyllda med bra ämnen för att din kropp ska kunna prestera på topp. Speciellt tomater har visat sig ha en extra positiv påverkan på mäns sädes kvalitet. Tomater har en hög nivå lycopen, som motverkar att kroppen skapar sädes celler med onormalt utseende.

Kostråd 5 – Morötter

Morötter och andra grönsaker med höga nivåer av karotenoid påverkar också mannens fertilitet positivt. Karotenoid rika grönsaker har nämligen en positiv effekt på sädescellernas rörlighet. Utöver morötter är grönsaker så som grönkål, spenat och huvudsallat bra källor till antioxidanter, så som beta-karoten pigmenter, som senare omvandlas till antioxidanter, som hjälper till att förbättra mannens fertilitet. Lutein fyllda grönsaker, så som olika varianter av kål, vattenkrasse och ärtor har också en positiv inverkan på sädes cellernas rörlighet.

Kosttillskott, som förbättrar mannens fetilitet

Selen

Utöver dessa 5 kostråden kan män också öka sin sädeskvalitet med hjälp av kosttillskott. När det kommer till sädescellerna sim kunskaper är Selen en viktig oxidant, då den hjälper till att skydda sädes cellerna från oxidativa skador. Med Pharma Nords nya kosttillskott B-Daddy får mannen i sig den rekommenderade dagliga dosen av Selen och ökar sin fertilitet anmärkningsvärt.

Q10

Utöver Selen är Q10 en annan viktig antioxidant, som kan öka sädescellernas chanser till att tränga in och befrukta ägget. Q10 skyddar också sädescellerna mot skador under deras väntan i mannens testiklar, och förbereder sädes cellerna bättre för deras färd. En allt för låg Q10 nivå kan ge mannen trötta och långsamma sädes celler, vilket påverkar fertiliteten negativt.

Zink

Som tidigare nämnt är Zink också ett viktigt ämne när vi pratar om mäns fertilitet. Zink innehåller viktiga enzymer och spelar en stor roll under produktionen av sädesvätskan. Om mannen har ett zink underskott sjunker produktionen av testosteron, och mannens testiklar riskerar att krympa, vilket resulterar i en lägre sädes kvalitet  och lägre fertilitet.

Män har naturligt ett zink lager i sin prostata, men utöver det har kroppen inte några zinklager på andra ställen. På grund av detta är vi beroende av att få i oss tillräckligt med zink varje dag – speciellt män med lägre zinknivåer har större risk för att ha en sämre fertilitet. Mat så som fisk, skaldjur, massor av frön (vallmo, sesam, linfrö mm.) och kakaopulver har alla en hög nivå av zink.

Folsyra 

Folsyra är mest känt som ett kosttillskott som kvinnor äter innan och under de första veckorna av graviditeten, men det är få som vet att det också är vetenskapligt bekräftat att det ökar den manliga fertiliteten. Desto bättre mannens sädeskvalitet är, desto mindre är risken för kromosom fel, som kan leda till fosterskador. Därför kan det vara en bra ide för mannen att fylla på med folsyra kontinuerligt under tiden ni försöker bli gravida. Du kan hitta folsyra här.

Öka fertiliteten redan idag

Utöver alla dess tips och kostråd som män kan använda för att förbättra deras fertilitet redan i dag, finns det saker du kan tänka på i vardagen också. Undvik till exempel tobaksrök, och försök bli av med de där extra kilon som lätt fastnar framtill på magen. Se till att ha sex var eller varannan dag, då frekvent sädesutlösning sänker risken för DNA skador.

Källor:

Artikel: Manlig infertilitet – ett glömt område

Hur blir man gravid?

Läs mer om ofrivillig barnlöshet här

SVT.se – Artikel: Allt färre spermier

SwimCount spermatest

Relaterede artikler

Vi vet att många män väntar med att ta en spermatest tills paret har försökt under i en viss tid. Det kan vara det helt rätta sättet för många; att ta det lugnt och stilla. Men är det alltid en god idé? Vi har tittat på FÖR och MOT att ta en spermatest redan när ni går igång med ’projekt baby’.

Läs mer

Per och hans partner Avi – båda 34 år – försökte bli gravida i 1,5 år innan Per tog en spermatest och upptäckte att han hade nedsatt spermakvalitet. Hör varför han valde att ta en hemmatest från SwimCount, och vilka tankar han har haft efteråt.

Läs mer

Svenska män har en sämre sädkvalitet än män i andra länder. I artikeln kan du läsa inom vilka områden mannen kan påverka, för att förbättra sin sädkvalitet.

Läs mer

Mäns spermiekvalitet kan vara den avgörande faktorn om kvinnan blir gravid eller ej. Är mannens spermiekvalitet bara lite nedsatt kan det påverka en önskan om graviditet.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar