meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

Akut p-piller och dagen efter-piller

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet.

De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept.

Dagen efter-piller och dess effekt

Ett dagen efter-piller innehåller ingredienser som är beräknade att hindra ägglossningen och är ett akut preventivmedel för nödsituationer.

Det fungerar på det sättet att din ägglossning blir uppskjuten så pass många dagar att eventuella sädesceller som befinner sig i din kropp inte längre kan befrukta ett ägg.

Dessutom kan ingredienserna i ett akut p-piller också förhindra att ett eventuellt befruktat ägg sätter sig fast i livmoderslemhinnan.

När är ett dagen efter-piller ett alternativ?

Om du befinner dig i en av följande situationer så kan ett dagen efter-piller vara ett akut preventivmedel för dig som inte vill stå med ett positivt graviditetstest i handen – och ha en oönskad graviditet.

Ett akut p-piller kan användas om du har haft samlag och:

  • Kondomen sprack eller gled av under samlag
  • Du tar p-piller och har haft kräkningar
  • Din spiral har trillat ut
  • Din prevention är osäker eftersom du glömmer att ta dina p-piller, minipiller, p-ring eller p-plåster som du skulle
  • Du använder en mycket osäker prevention som t.ex. att ha samlag i de ”säkraperioderna” i din cykel eller avbryta samlag.
  • Du har oskyddat samlag.

Orsakerna till att man väljer att ta dagen efter-piller kan vara många, men det är viktigt att du tänker på att dagen efter-piller inte är tänkt som ersättning för prevention. Du ska endast använda det som en nödprevention.

Om du t.ex. har svårt med att komma ihåg att ta dina p-piller som du ska så kan det vara en bra ide att snacka med din läkare gällande användning av annan daglig prevention.

Dagen efter-piller och deras säkerhet

Många kvinnor vet inte att det är mycket viktigt att t.ex. ett akut p-piller tas så snabbt som möjligt för att ha störst sannolikhet för att förhindra en graviditet.

I en situation där du vet att du inte önskar att genomföra graviditeten och där risken för att du är gravid finns krävs det därför att du tar ett snabbt beslut.

Det allra bästa är att du har ett paket dagen efter-piller liggandes hemma eller i väska så du inte ska behöva slösa tid med att få tag på någon om det skulle vara så att oturen är framme och att du därmed kan ta dem så snabbt som möjligt.

Ett akut p-piller ska man ta 2-5 dygn efter samlaget – allt beroende på vilken typ av dagen efter-piller man väljer. Men ju snabbare man tar det, desto större är chansen för att du inte blir gravid.

Här ser du hur mycket tid spelar roll. Statistiken är beräknad utifrån hur lång tid du väntar med att ta dagen efter pillret efter samlaget och risken för att bli gravid.

Tar du dagen efter-piller efter samlaget

  • Inom 24 timmar är risken för graviditet: 2-4%
  • Mellan 24-38 timmar efter samlaget är risken för graviditet 11-14%
  • Mellan 48-72 timmar efter samlaget är risken för graviditet: 15-21%

En rapport gjord av hälsoskyddsnämnden för några år sedan visar att 17 % av alla kvinnor i åldern 15-24 år som genomgick en framkallad abort hade försökt att förhindra en graviditet med ett dagen efter-piller.

Dagen efter-piller och eventuella biverkningar

Som med all medicin – receptbelagd eller inte – så kan också ett akut p-piller ge biverkningar och det är viktigt att du är extra uppmärksam. Biverkningar som illamående och kräkningar är extra viktigt att hålla koll på.

Kräks du inom 4 timmar efter att du har tagit ett dagen efter-piller så är det viktigt att du tar ett till. Sannolikheten för att det första pillret inte har börjat verka är väldigt stor.

Många kvinnor upplever också att bröstspänningar, illamående, huvudvärk och ibland blödningar är typiska biverkningar.

Finns det andra former av nödprevention?

Du kan förhindra en graviditet om du får en nödspiral men det kräver att du har beställt en tid hos läkaren först.

Väljer du att din nödprevention ska vara en spiral är det viktigt att du ringer läkaren så fort som möjligt efter att du har haft samlag. Spiralen ska sättas in i livmodern senast 5 dygn efter samlag för att kunna förhindra att en graviditet utvecklar sig.

“Nödspiralen” är en helt vanlig kopparspiral som utöver att förhindra att du blir gravid nu också skyddar mot att du blir gravid de nästa 5 åren.

Så det kan vara en bonus för dig som kanske har svårt med att ta annan prevention som du ska komma ihåg varje dag eller som ska användas vid varje samlag.

Kom ihåg att en kopparspiral – eller vilken spiral som helst – bara skyddar mot graviditet och inte mot t.ex. könssjukdomar.

Dagen efter-piller fungerar dessvärre inte alltid

Eftersom risken för graviditet alltid finns även om du tar ett dagen efter-piller så är det viktigt att du alltid kan försäkra dig om att du inte är gravid.

Försök därför att ta ett graviditetstest ca 21 dagar efter att du har haft samlag så att du tidigt får reda på om du undvek en graviditet.

Alla graviditetstester kan användas för ändamålet och det billigaste alternativet – graviditetstestet sticka – kan köpas på många ställen.

Men om du är nervös för att du har blivit gravid och vill vara helt säker på att du får avläst resultatet på graviditetstestet korrekt så kan du överväga att använda ett graviditetstest från Clearblue .

Med en av deras digitala testdigitalt graviditetstest stav från Clearblue – kan du med bokstäver tydligt läsa av om du är gravid eller inte. Därefter så kan du förhoppningsvis slappna av eftersom du inte blev gravid den gången.

 

Källor:
UMO – Akut p-piller
Sundhed.dk – Nødprævention
Vårdguiden 1177 – Akut p-piller

 

Relaterede artikler

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens.

Läs mer

Studier visar att kvinnor som slutar att ta p-piller blir gravida inom 12 månader. Här är allt du behöver veta när du överväger att sluta med p-piller.

Läs mer

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt.

Läs mer

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar