meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

Torra slemhinnor och glidmedel – en bra kombination

De flesta tar människans kropp och dess många dagliga funktioner som en självklarhet, ända till man står med ett problem där en eller flera av dessa funktioner felar av någon orsak.

Det upplever kvinnor över hela världen som har svårt att producera tillräckligt med fukt i underlivet, närmare bestämt i slidan, och där sexlivet blir lidande. Om kvinnan har torra slemhinnor kan hon t.ex. ha svårt att producera tillräckligt med vätska för att kunna genomföra ett samlag utan obehag.

Och det kan i hög grad bli problematisk för kvinnans känslo- och sexliv genom hela livet.

Det vill säga om hon inte får hjälp.

De flesta tänker säkert; nä, men det är ju bara kvinnor i övergångsåldern som upplever det här problemet, men tro mig; det är bara hälften av kvinnor med det här problemet som har kommit i övergångsåldern.

Faktiskt är det normalt att man flera gånger under livet kan uppleva att underlivet liksom inte producerar tillräckligt med fukt av sig självt, och att man behöver lite extra hjälp utifrån – t.ex. i form av ett glidmedel under samlag.

Varför får man torra slemhinnor?

Det kan finnas många orsaker till att problemet uppstår, men kvinnans hormoner är ofta den största syndabocken.

De flesta vet att kvinnans hormoner kommer ur balans när kvinnan går in i övergångsåldern, och därmed inte längre kan bli gravid.

Men en graviditet, eller tiden efter en förlossning kan vara orsak till att kvinnan dagligen får slåss med klåda, brännande känsla och att det blir utmaningar i förhållande till samlivet när samlag blir allt svårare att genomföra.

Och många av de här kvinnorna lider dessvärre i stillhet, även om statistiken visar att upp mot hela 85 % av kvinnorna hade kunnat få avhjälpt sina symptom, och därmed få det bättre.

När samlaget blir till obehag i stället för njutning

Kvinnor med torra slemhinnor ställer sig ofta frågan varför de inte längre tycker att sex med partnern är så skönt som tidigare.

De kan börja tvivla på om de rent faktiskt har lust att ha sex, och om det är därför som slidan reagerar med minimalt med vätska och att det i det närmaste kan kännas som om hela underlivet desperat sluter sig och samlag knappt kan genomföras.

Och som kvinna ska du så klart vara uppmärksam på att det kan vara bristen på lust som är med till att förvärra situationen, men det kan lika väl vara omvänt; att dina problem med de torra slemhinnorna innebär att du få mindre och mindre lust att ha samlag.

För många parförhållande är ett väl fungerande regelmässigt sexliv en absolut nödvändighet, så se till att berätta för din partner hur du har det. Berätta ärligt om du har lust att vara med honom och ha härlig sex som alltid, men att du har svårigheter med det pga. underlivet protesterar.

Att din partner får veta att det inte beror på brist på lust till honom som person och man, kan medverka till en bättre förståelse för varför du inte längre är ”så villig” som tidigare när han lägger upp till romantisk intim och sexuell samvaro.

Tänk också på att det finns så många andra sätt att vara tillsammans sexuellt på, utöver att något ska föras in i din slida – själva penetrationen/samlaget – och njuta den sköna närvaron man kan ha när två människor är intima.

Och överväg att boka en tid hos läkare, så att du kan ta reda på orsaken bakom problematiken.

Vad kan man själv göra om man har torra slemhinnor?

Som tur är finns det mycken hjälp att få om du har hamnat i den här onda cirkeln, och en av lösningarna kan vara att använda ett glidmedel – ev. köpa en för dagligt bruk, och en som du använder till de intima stunderna med dig själv och/eller tillsammans med din partner.

Det är viktigt att det glidmedel du väljer är utan parfym och skadliga ämnen som kan göra problemet värre än det redan är – och det är dessvärre inte så många produkter att välja mellan när det gäller ett glidmedel som ska användas dagligen.

Men det viktigaste är inte heller hur många produkter som det finns på marknaden, bara att det som minimum finns en enda som hjälper dig.

Yes glidcreme 50 ml

Yes glidcreme

Det bästa som jag kan rekommendera till dig är YES, som är det enda – ja, du läste rätt, det enda – certifierade glidmedlet i världen som är godkänt för det här ändamålet.

Glidmedel på många sätt – tub eller applikator

De flesta tänker på glidmedel som en produkt som man köper på apoteket, och där man kan välja om det ska vara vatten- eller oljebaserat.

Men glidmedel fås inte längre bara i tub, en del av produkterna kan också fås med s.k. applikatorer, antingen är de redan fyllda med en passande mängd, eller också har du själv möjlighet att fylla dem med den mängd du önskar.

Om du inte har hört ordet applikator tidigare, vill jag bara helt kort förklara vad det är och hur det fungerar.

Betydelsen av ordet kan ungefär översättas till ”lägga till, ”använda”. En applikator kan t.ex. vara ett instrument som används för att tillföra ett läkemedel, t.ex. ett stolpiller i en patients kropp.

Men även om ordet kan låta underligt, och man inte hör det använt så ofta, så kan kvinnor lära känna ordet många gånger i sitt liv – t.ex. när de får sin menstruation och ska föra in en tampong i slidan.

Glidmedel kan användas genom att föra in den med glidmedel fyllda applikatorn i slidan. Ibland är applikatorn fylld när du får den och liknar en liten tub, andra gånger kan man själv välja att fylla den.

När torra slemhinnor och en önskan om en baby sker samtidigt

Om man som kvinna både lider av torra slemhinnor, och samtidigt också gärna vill bli gravid, blir utmaningarna genast lite större – eller det har i alla varit i många år innan några företag äntligen fick upp ögonen för problematiken.

Lite fakta:

Många glidmedel innehåller vissa ingredienser som dödar spermierna, och om ett sådant glidmedel används under samlag, ja då kan vi väl logiskt sett se att sannolikheten för att kvinnan blir gravid är något mindre än utan glidmedel över huvud taget.

I vissa kliniska studier som har gjorts visar resultaten, att även glidmedel utan spermiedödande ingredienser bildar en sorts barriär för spermierna som kan göra det svårt för dem att röra sig ordentligt, och därmed få möjlighet för att kunna befrukta ägget.

Det är ju inte heller så bra, när man så gärna önskar sig en baby.

Glidmedel som ökar chansen för att bli gravid

Lyckligtvis har flera företag antagit utmaningen och forskat i hur man kan utveckla en produkt som kan ge kvinnan ökad fuktighet i slidan under samlag OCH som hjälper spermierna att nå sitt mål.

Babyplan fertilitetsgelOch det bästa är att dessa företag fann en lösning på problemet. Flera glidmedel som har utvecklats för kvinnor som gärna vill bli gravida har kommit ut på marknaden under de senaste 5 åren.

Babyplan Fertilitetsgel är ett glidmedel som kan användas av både henne och honom, och har med expertis formulerats för att efterlikna de naturliga smörjningsvätskor som spermierna tar sig genom för att befrukta ett ägg, och det ger samtidigt en ökad bekvämlighet under samlaget. Ett av de mer kända märkena är Pre-Seed, medan märket Conceive +Plus först nu har nått till Sverige.

Och med den stora hjälp som detta glidmedel har gett runt om i världen, så att till och med läkare och fertilitetskliniker rekommenderar det till kvinnor som önskar graviditet, OCH att FDA i USA har godkänt den, så är den i allra högsta grad värd att nämnas i den här artikeln.

För glidmedlet löser inte bara problemet för kvinnor med torra slemhinnor så att de bättre kan njuta av att ha sex med sin partner, det kan faktiskt också hjälpa dem till att få sin önskar om en baby uppfyllt.

Är du en av de kvinnor som känner igen dig själv och/eller har den här problematiken, så ta en titt på produkten, jag hoppas att du också kan få hjälp till att njuta av livet lite mer.

Vad kan man som kvinna göra om man har torra slemhinnor?

Men tillbaka till vår största utmaning – de torra slemhinnorna. Vet du vad du själv kan göra för att minska att problemet uppstår, eller kanske blir värre?

Först och främst är det viktigt att du hittar orsaken till att ditt underliv inte producerar den fukt du önskar, och jag kan inte understryka nog – har du torra slemhinnor kan du vara en av de 85 % av alla kvinnor som faktiskt kan få hjälp till att göra något åt det.

Men det kräver att du tar reda på varför problemet finns, så fundera över om du inte skulle ringa din läkare, som åtminstone kan utesluta vissa orsaker som svampinfektion eller liknande som relativt snabbt kan behandlas.

Goda råd:

  • När du tvättar dig själv nedtill, så använd aldrig tvål direkt i slidöppningen.
  • Duschar du, så undvik att skölja med vatten direkt upp i slidan.
  • Använd bara badolja i vattnet när du badar.
  • Använd ditt sunda förnuft, och låt bli att gå på de gamla husmorstipsen som att skölja slidan med ättika. Om du ändå beslutar dig för att prova det eller något liknande, så prata med din läkare om det.Du har ju alla möjligheter när du ändå ska till läkaren för att ta reda på orsaken till att symptomen uppstått i första hand.
  • Sov utan trosor om natten, eller använd åtminstone trosor gjorda av bomull.
  • Undvik tamponger när du har din menstruation. De torkar samtidigt ut slidan.
  • Tvätta dina trosor UTAN sköljmedel och ANVÄND tvättmedel utan parfym.
  • Börja med knipövningar, det kan öka blodcirkulationen i underlivet.

Jag hoppas att den här artikeln har hjälpt dig med att förstå, att du inte är ensam om att ha problem med torra slemhinnor, men att det också finns hjälp att få för de flesta.

Tveka inte med att kontakta läkare för att ta reda på orsaken, det finns ingen orsak till att lida i stillhet, det gör inte problemet och irritationen mindre i vardagen – tvärtom.

Relaterede artikler

Clearblue är marknadens största tillverkare av både graviditetstest och ägglossningstest och har över 30 års erfarenhet inom fertilitet - Läs mer om våra Clearblue produkter här!

Läs mer

Det finns många olika förhållningsregler när det gäller användandet av graviditetstest. Hur tidigt bör man ta ett graviditetstest efter ägglossningen.

Läs mer

Hur avläser man ett ägglossningstest? Om du har erfarenhet av graviditetstest är det inte alls samma resultat du letar efter när du läser ett ägglossningstest.

Läs mer

Lär dig allt om graviditetstester här - Vi ger dig en fullständig översyn av de olika typerna av graviditetstest

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar