meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Vitaminer och mineraler är extra viktiga när du vill bli gravid

Vitaminer och mineraler är ofta något vi tar för givet att vi får i oss genom de matvaror som vi äter dagligen. Men sanningen är att många – både svenska män och kvinnor – inte får i sig den rekommenderade mängd av de livsviktiga vitaminer och mineraler dem behöver varje dag.

Det kan på sikt ge problem med hälsan men också med fertiliteten, något som är viktigt om man är i processen att förebereda för en graviditet.

Men vad är det vitaminerna och mineralerna hjälper vår kropp med och varför är det så viktigt att vi får i oss tillräckligt av dem i vardagen? Det kommer jag att försöka förklara.

Jag kommer i den är artikeln att gå igenom de viktigaste vitaminerna och mineralerna som vi människor behöver dagligen för att få ett bra liv men också ha för att bli föräldrar.

Hur påverkar vitaminer och mineraler kroppen?

Vår kropp har användning för vitaminer och mineraler för att kunna fungera i det dagliga och de har en avgörande roll för att vi ska kunna ha en god hälsa i allmänhet. Både vitaminer och mineraler har viktiga funktioner, var för sig eller kombinerat och därför är det viktigt att vi får i oss den mängden som vi har användning för.

En del av vitaminerna och mineralerna kan tas in via den mat och dryck som vi får i oss, medan en del är lite svårare ha en god balans av. Det gäller speciellt när vi utsätts för mycket värme.

Därför är det många som dagligen tar ett extra kosttillskott som supplement till deras kost. Detta gäller oavsett om man är man, kvinna, barn eller någon som befinner sig i en speciell situation i livet som t.ex. när kvinnan är gravid.

Vilka vitaminer och mineraler finns det i fisk?

Fisk är en källa till många av de viktigaste vitaminerna och mineralerna som vi behöver och därför rekommenderar hälsoskyddsnämnden att man ska äta fisk minst 2 gånger i veckan som huvudrätt och utöver det gärna äta fisk flera gånger om veckan som pålägg. Totalt så borde man få i sig ca 350 gram fisk i veckan.

Fisk innehåller bl.a. fiskoljor, selen, jod och D-vitamin som kan vara svåra att få i sig på andra sätt genom mat.

Vilka vitaminer och mineraler innehåller frukt?

Frukt – tillsammans med grönsaker – är en viktig källa för att få i oss vårt dagliga behov av vitaminer och mineraler.

Varje frukt har sin egen sammansättning av vitaminer och mineraler, så hitta din favoritfrukt och se hur mycket av vitaminerna du får i dig.

Visste du t.ex. att om man äter en apelsin dagligen så får man i sig den mängd C-vitamin som man behöver?

Vilka vitaminer och mineral finns det i ägg

Ägg är en bra källa för att få i sig det protein som man behöver. Faktum är att äggblomman innehåller proteiner och vitaminer samt en del fett medan äggvitan bara innehåller protein.

Om du inte tycker om äggblomman och bara äter äggvitan så får du inte tillgång till vitaminerna som endast finns i den inre delen av ägget.

Varför är vitaminer och mineraler viktiga för kroppen när man är gravid

Även om en graviditet är en härlig period i livet så blir kvinnans kropp utsatt för en extrem belastning.

Det är därför viktigt att du redan innan du blir gravid har säkrat att du har fått i dig vitaminer och mineraler, så att du inte saknar det under graviditeten.

Eftersom vitaminer och mineraler också har visat sig vara viktiga för fertiliteten hos både män och kvinnor så är det också en anledning till att säkra sig att man får i sig den mängd man behöver.

Viktiga vitaminer och mineraler när man är gravid

Det är många vitaminer och mineraler som är nödvändiga om du är gravid men jag kommer endast att nämna några få i den här artikeln och vilken betydelse de har under en graviditet.

Folsyra – också ofta omtalat som folinsyra

För att bli av med risken för att ditt barn blir fött med en neuralrörsdefekt som t.ex. ryggmärgsbrock så är det viktigt att du så snart som möjligt – gärna redan innan du blivit gravid – får 400 mikrogram folsyra dagligen.

Järn

Om din kropp inte har den nödvändiga mängden järn i sig så är det svårt att transportera det runt i kroppen. När järndepån är tom blir den gravida ofta trött och svimfärdig.

Då kvinnor generellt – också innan de blir gravida – har en hög risk för att få järnbrist är det viktigt att man tidigt i graviditeten tar ett blodprov för att undersöka saken.

För en gravid räcker det med 40-50 milligram järn dagligen. Eftersom det är svårt att endast få i sig den mängden järn genom kosten rekommenderas det att gravida tar ett extra järntillskott – som t.ex. Hemojärn – från 10e veckan från graviditeten.

Calcium – också kallat kalk

Kalk är väldigt viktigt för skelettet, både för ditt eget men också för din kommande dotter eller son.
Om du är gravid och inte äter/dricker mjölkprodukter så borde du inta 500 mikrogram calcium dagligen via ett kosttillskott.

D-vitamin

D-vitamin spelar en roll i förhållande till barnets benutveckling och barnets växt.

Då det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom kosten så rekommenderas gravida att ta 10 mikrogram D-vitamin dagligen och genom hela graviditeten.

A-vitamin

A-vitamin är ofta diskuterat bland gravida eftersom för mycket A-vitamin under graviditeten är skadligt. Samtidigt så är också ett underskott av A-vitamin skadligt då vitaminen har en stor betydelse för bl.a. utveckling av barnets syn.

B12 vitamin

B12 vitamin är bl.a. viktigt när cellerna ska dela sig samt underhållning och nybildning av nerver. Därutöver är det viktigt att ta det tillsammans med folsyra då kroppen annars inte kan uppta det.

Som gravid har du användning för 2 mikrogram dagligen.

Zink

Zink finns – på samma sätt som selen – i alla kroppens celler – men utöver det så finns den också i alla våra kroppsvätskor.

För en gravid så kan zink ha en betydelse för hur mycket fostret kommer att väga vid födseln.

Under graviditeten borde du få i dig 9 milligram dagligen.

Selen

Selen är et grundämne som finns i hela kroppen. Även om man inte vet allt om selen och alla fördelar som det har på vår kropp så har man bl.a. hittat att det har en stor betydelse för både mannens och kvinnans fertilitet samt immunförsvar.

Därför är det viktigt att du får i dig den rätta mängden selen du behöver dagligen och gärna redan innan du har blivit gravid.

Under graviditeten behöver du 55 mikrogram dagligen

Avslutande kommentar om vitaminer och mineraler

Som du kan förstå är det viktigt att du har tillräckligt av de vitaminer och mineraler som din kropp har användning för. Speciellt om du vill bli gravid men även för din hälsa i sin helhet.

Forskare hittar fler och fler orsaker till hur vitaminer och mineraler spelar en viktig roll i förhållande till vår hälsa, så se till att ditt intag inte brister i vardagen.

Det kan du göra genom att äta en varierad kost vilket alltid är det bästa men man kan också ta ett kosttillskott dagligen som t.ex. Gravitamin. Det innehåller alla de vitaminer och mineraler du har användning för när du är gravid.

Var uppmärksam på att behovet ändrar sig på olika tidspunkter i ditt liv och att ditt behov blir lite större när du har en familj.

Källor:

Livsmedelsverket

Vårdguiden 1177

Sundhed.dk

Relaterede artikler

Många kvinnor vill bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre - De vill bli gravida. Men när kan man bli gravid?

Läs mer

För att bli gravid är det viktigt att du vet lite kring din ägglossning. Vissa tecken kan ge dig information om ägglossningen är på gång, andra tecken kan bekräfta att ägglossningen har skett.

Läs mer

Hur lång tid det tar för dig att bli gravid är beroende på många faktorer. I den här artikeln kan du läsa hur lång tid det i snitt tar att bli gravid.

Läs mer

När du är gravid är det viktikt at du får i dig vitaminer som kroppen inte själv kan producera - Läs mer om hur du får i dig de viktiga B vitaminer här.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar