Senast uppdaterad, 2 Oktober 2018

Gravid – Beräkna förlossningsdagen och följ din graviditet

När man är gravid börjar dagar och speciella datum att ha en stor betydelse i ens vardag.

Det finns alltid nya datum i framtiden som man ska vara uppmärksam på som gravid eftersom kontroller och undersökningar är en naturlig del av en graviditet.

Och så finns det naturligvis det viktigaste datumet – den dag man har förlossning.

 

Vad är en förlossning?

När man pratar om förlossning så pratar man om den speciella dag som man räknar med att barnet har störst möjlighet för att komma till världen. Den dag då födseln förväntas att ske.

Man vet att en graviditet varar 266 dagar från det att kvinnan har ägglossning till det att barnet är redo för förlossning.

Det är viktigt för läkarna att veta hur långt i graviditeten du har kommit. Genom enklare undersökningar fastsälls din förlossning redan tidigt i graviditeten. Det händer oftast under första graviditetsundersökningen hos egna läkaren.

Dagen blir ofta refererat till som förlossningsdag. 

 

När är min förlossning?

De flesta kvinnor har stort fokus på deras förlossning – och många gånger försöker kvinnor som inte är gravida men som väntar på att ett graviditetstest ska bli positivt – försöka att räkna ut deras förlossning.

Längre ner i artikeln berättar jag hur du kan räkna ut din egen förlossning. 

 

Vad exakt är ett förlossningsdatum?

Ett förlossningsdatum ska ses som dagen då födseln sker. Men eftersom de flesta barn blir födda mellan 3 veckor före förlossningsdagen och 2 veckor efter så är det ingen som exakt vet när barnet välkomnas till världen.

En förlossning kan också ändras fram och tillbaka under graviditetens förlopp om det är så att ultraljudet visar att barnet t.ex. ser större ut än förväntat.

 

Förlossning – vilken vecka är jag i graviditeten?

För att kunna beräkna hur många veckor man kommit i graviditeten så behöver man hålla koll på viktiga datum.

När man känner till någon av nedanstående datum så kan man manuellt räkna ut sin förlossning genom en kalender eller med hjälp av en förlossningsräknare.

Datumen som du kan använda för att beräkna hur många veckor en kvinna har kommit i sin graviditet är:

 • Den första dagen i din senaste menstruation
 • Datumet då du hade ägglossning
 • Ett tidigare fastställt förlossningsdatum

 

Förlossningsdag utifrån menstruation

De flesta kvinnor vet när de hade den första dagen i deras senaste menstruation. Därför kan en graviditet räknas ut efter den dagen eftersom man räknar med att en graviditet varar i 280 dagar från det datumet. 

 

Förlossning i förhållande till ägglossning

Några kvinnor vet när de hade ägglossning och gör man det så kan man väldigt enkelt räkna ut när den gravida har sin förlossning. En graviditet varar 266 dagar från det datumet till förlossningen.

En kvinna kan t.ex. ta reda på när hon har ägglossning genom att använda ett ägglossningstest eller genom att använda en ägglossningsräknare.

Genom ägglossning räknar man med att kvinnan är precis 2 veckor kommen i sin graviditet och även om hon inte är gravid ännu.

Förlossningsdatum

När kvinnan har sitt förlossningsdatum är hon 40 veckor kommen i sin graviditet, något som också kallas för vecka 40+0. Utifrån det datumet kan man räkna baklänges och ta reda på när hon var i de olika veckorna i hennes graviditet.

 

Beräkna förlossning utan menstruation

Om en kvinna inte har regelbunden menstruation så är det svårt att beräkna förlossningsdatumet. Därför erbjuds gravida ofta ultraljud så att man vet hur lång kvar det är i graviditeten.

En kvinna som plötsligt upptäcker att hon är gravid kan i princip ha varit det i flera månader. Ibland händer det att man inte misstänker att man blivit gravid.

Att menstruationen uteblir är ofta ett första tecken på graviditet, men hos kvinnor som inte har menstruation är det viktigt att det är uppmärksamma på andra tecken att de blivit gravida.

 

Beräkna förlossningen i en lång cykel

På samma sätt som en kvinna som överhuvudtaget inte har menstruation kan förlossningen bli osäker om kvinnan har en lång eller oregelbunden cykel innan hon blir gravid.

I en sådan situation så vill man ofta börja med att fastställa en förlossningsdag utifrån den sista menstruation kvinnan hade innan hon upptäckte att hon var gravid.

Då sannolikheten för att förlossningen inte är exakt så kan det slutgiltiga förlossningsdatumet ofta fastställas med ultraljud vid ett senare skede av graviditeten. 

 

Planlagt kejsarsnitt – När sker förlossningen?

Några kvinnor som fått beviljat ett kejsarsnitt vet redan i början av graviditeten det exakta datum som deras barn ska födas.

Det kan vara olika hur tätt på förlossningsdagen som läkaren vill att kejsarsnittet ska ske. Oftast så vill man hitta ett datum som ligger 1-2 veckor före den beräknade förlossningsdagen.

Skulle det vara så att födseln sätter igång innan förlossningsdatumet som är fastställt så kan oftast göra ett akut kejsarsnitt. 

 

Hur lång tid efter förlossningsdatumet kan man vänta?

Man vet att risken för komplikationer kan bli större om den gravida inte fött innan eller på förlossningsdatumet. Därför vill man hålla extra öga med den gravida när termin har passerats.

Så länge som både mamma och barn har det bra så kan man ofta vänta och se hur det går. Om det finns tecken på att moderkakans funktion avtar så rekommenderas det att förlossningen ska sättas igång.

I Sverige rekommenderar man att en gravid inte får gå mer än 2 veckor förbi förlossningsdatumet.

 

Beräkna förlossningsdag

Som du säkert förstår så spelar förlossningen inte bara en viktig roll för de kommande föräldrarna som gläder sig till att möta deras son eller dotter för första gången. Den är också viktig då läkare som vill ta reda på om barnet växer som det ska och utvecklar sig som det ska.

Förlossningsdag – oavsett hur långt i graviditeten kvinnan är kommen– spelar en stor roll i var och varför man kanske måste blanda sig i och hjälpa barnet ut i världen.

Förlossningsdag kan beräknas på många sätt, men det säkraste sättet är en beräkning utifrån ultraljud på barnet.

Nu vet du lite mer om hur du kan beräkna din egen förlossning när du får ett positivt graviditetstest.

 

Källor:

1177 Vårdguiden - Kejsarsnitt

1177 Vårdguiden - Forlössningen


Paketerbjudanden i Oktober

Relaterade artiklar

Folsyra kan minska risken för för tidig födsel

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt. Läs mer

Alt du skal vide om graviditet og graviditetstest

De graviditetshormon som heter hCG (humant Choriongonadotropin). hCG börjar produceras av det befruktade ägget efter att det har fäst i livmoderväggen; normalt ca. 6-10 dagar efter befruktningen. I en normal graviditet ökar hCG-nivån snabbt under graviditetens första tredjedel, och fördubblas ca. var tredje dag. Maximal hCG-nivå uppnås normalt i vecka 7-12, där en typisk nivå ligger på upp mot 200.000 mIU/ml. Läs mer

Vilka symptom kan man ha när man är gravid?

Några gravida vet redan att de är gravida innan graviditetstesten blir positiv, och innan de får symptom på graviditet. Andra gravida får symptom först senare. Läs mer

Marknadskontroll av graviditetstester

Läkemedelsverket har under våren -08 utfört en marknadskontroll på graviditetstester sålda via svenska nätbutiker. Läs mer

Släpp taget på din stress – öka chanserna för att bli gravid

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens. Läs mer

Clearblue Fertilitetsmonitor – Frågor & Svar

Clearblue Fertilitetsmonitor har visats i TV-reklam på TV4 och Kanal 5, vilket har medfört ett mycket stort intresse. Det har därför kommit många frågor om Clearblue Fertilitetsmonitor från våra kunder. Här nedanför har vi samlat några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar. Läs mer

Tecken på ägglossning – typiska symptom på ägglossning

För att bli gravid är det viktigt att du vet lite kring din ägglossning. Vissa tecken kan ge dig information om ägglossningen är på gång, andra tecken kan bekräfta att ägglossningen har skett. Läs mer

När kan man bli gravid?

Många kvinnor vill bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre - De vill bli gravida. Men när kan man bli gravid? Läs mer

Endometrios och fertilitet

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här Läs mer

Nytt om Pre-Seed!

Två nyligen utförda studier på Pre-Seed visar att Pre-Seed är det enda glidmedlet som inte skadar spermierna. Den ena studien* syftade till att utvärdera spermiernas möjlighet att befrukta och understödja normal utveckling av embryot, efter kontakt med ett flertal glidmedel för imtimbruk. Läs mer

Går du i graviditetstankar?

Kanske har du då en massa obesvarade frågor om cykler, ägglossning, graviditet och testning, och behöver bra och lättförståelig information. Läs mer

Hur kan man förbättra mäns sädkvalitet?

Svenska män har en sämre sädkvalitet än män i andra länder. I artikeln kan du läsa inom vilka områden mannen kan påverka, för att förbättra sin sädkvalitet. Läs mer

Kan man amma när man druckit alkohol?

I råden sägs att det inte finns någon medicinsk risk med att dricka ett till två glas vin, en till två gånger i veckan för ammande kvinnor (nolltolerans gäller dock fortfarande under graviditeten). Läs mer

Folsyra minskar risken för autism

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism. Läs mer

Proteiner förklaring till kvinnors fallande fertilitet?

Skotska forskare menar att de har hittat orsaken till varför kvinnors möjlighet att bli gravid minskas med stigande ålder. forskare tror att det är ett protein, sk. cohesiner, som påverkar. Läs mer

Behöver du folsyra?

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra? Läs mer

Torra slemhinnor och glidmedel - en bra kombination

Många kvinnor går med torra slemhinnor och lider i stillhet, men det finns hjälp att få. Läs den här artikeln och se hur du kan få det bättre. Läs mer

Hur lång tid tar det att bli gravid

Hur lång tid det tar för dig att bli gravid är beroende på många faktorer. I den här artikeln kan du läsa hur lång tid det i snitt tar att bli gravid. Läs mer

Babyplan GraviGum – Tugga dig till ett pålitligt svar om du är gravid!

Läs mer

Därför ska du äta folsyra före och under din graviditet

Har du folsyrebrist under graviditeten kan din baby få ryggmärgsbråck. Läs här hur mycket folsyra du behöver och hur du kan förebygga innan du blir gravid. Läs mer

Lär känna de första gravidtetstecknen och ta ett test

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor. Läs mer

Svenska mäns spermiekvalitet är stabil

Mäns spermiekvalitet kan vara den avgörande faktorn om kvinnan blir gravid eller ej. Är mannens spermiekvalitet bara lite nedsatt kan det påverka en önskan om graviditet. Läs mer

Så blir du snabbare gravid - se över din livsstil

Många saker i din vardag och i din livsstil kan påverka möjligheten för att du kan bli gravid. I den här artikeln kan du läsa vilka saker du ska vara uppmärksam på. Läs mer

Guide till spermiekvalitetstest

Få överblick över 4 självtest för att mäta spermiekvalitet, och gör valet av det rätta testet lättare Läs mer

Fråga en expert i fertilitet

Nu kan du få ett personligt svar på dina frågor, och rådgivning från en fertilitetsexpert snabbt och lätt. Vi vet att det gör skillnad. Läs mer

Vitamin B12 ökar antalet röda blodceller hos kvinnor.

När du är gravid är det viktikt at du får i dig vitaminer som kroppen inte själv kan producera - Läs mer om hur du får i dig de viktiga B vitaminer här. Läs mer

Graviditet - Allt du ska veta om att vara gravid

Läs mer

Dålig spermiekvalitet är svårt att prata om

Orolig för att du har dålig spermiekvalitet? Läs mer om de olika möjligheter för att lösa dålig spermiekvalitet och hur fertilitetsbehandling kan hjälpa. Läs mer

3 fakta du bör känna till när du försöker att bli gravid

Rökning, för mycket socker och under- eller övervikt är alla saker som kan göra det svårare för dig att bli gravid.
Läs mer

Akut p-piller och dagen efter-piller

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet. De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept. Läs här om dagen efter-piller och dess effekt Läs mer

Vitaminer och mineraler är extra viktiga när du vill bli gravid

Få en överblick på alla de viktiga vitaminerna och mineralerna som du ska inta om ni prövar att få barn – Läs mer och bli gravid snabbare Läs mer

Selen förbättrar fertiliteten hos både män och kvinnor

Forskare har fått mer och mer fokus på bl.a. vitaminer och mineraler hos både män och kvinnor för att ta reda på vad det betyder för fertiliteten i sin helhet. Selen är bara ett av många ämnen som blir undersökt närmare. Läs mer

Känner du när du har ägglossning

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning. Läs mer

Vad sker i kvinnans kropp runt ägglossningstiden?

Här kan du läsa vad som händer i din kropp när du har en ägglossningscykel som inte slutar med att du blir gravid? Läs mer

3 helt vanliga frågor om graviditet

Det uppstår många frågor när du försöker bli gravid. Vi har samlat de 3 vanligaste frågorna om graviditet, och ger dig svaren nu. Läs mer

5 råd till dig som gärna vill bli gravid

Ni vill gärna ha ett barn, men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till dig er som gärna vill bli gravid – PLUS förklaringen varför!
Läs mer

Kan stress påverka ens chanser för att bli gravid?

Forskning tyder på att det kan bli svårare att bli gravid om du är stressad. Därför har vi samlat 4 mindfulnessövningar till dig som försöker bli gravid (och kanske är de bra för andra som du känner)? Läs mer

Att motta graviditets- och ägglossningstester vintertid

Många av våra kunder ställer frågan; Tål testerna att ligga utomhus i t.ex. brevlåda när det är minusgrader ute? Få svar här Läs mer

PCO och graviditet

PCO är en hormonstörning sjukdom som drabbar 10% av kvinnorna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur PCO behandlas här Läs mer

Drastisk nedgång av spermieantalet hos män

Under de senaste 40 åren har antalet spermier hos män i västvärlden minskat kraftigt – med över 50%! Detta visar en ny studie publicerad i Human Reproductive Update 2017. Läs mer

Jag är gravid, vad händer nu?

tt positivt graviditetstest följs ofta av millioner av frågor om vad som kommer hända härnäst. Billiga-tester.se har samlat och svarat på de vanligaste frågorna här. Läs mer

Mannens fertilitet – När är man infertil?

Få goda råd och vägledning för hur du själv kan förbättra din fertilitet. Det finns massor av tips, tricks och råd, för att öka mäns fertilitet, läs mer om mäns fertilitet här Läs mer

Vad är folsyra?

Varför är folsyra viktigt vid graviditet? Vad är ditt dagliga behov för folinsyra? Och vilken mad innehåller folinsyra? Få svar på detta och mycket mer i den här artikeln om folinsyra. Läs mer

Ät dig till en graviditet – 7 kostråd för ökad fertilitet

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här! Läs mer

Öka chanserna för att bli gravid med Eveline smart fertilitetssystem

Går du och drömmer om att bli gravid, men det har inte hänt än? Då finns det lyckligtvis hjälp att få! Den nya Eveline Ovulation test ger dig nämligen besked med stor precision om när det är lättast för dig att göra drömmen om familjetillökning till verklighet. Läs mer

Behöver du hjälp?

info@Billiga-tester.se

M-F 9-12 + 12.30-15

040 60 60 645


Dina fördelar

 • Kvalitetstester till ett lågt pris
 • Betala med faktura
 • Diskret leverans
 • Vi skickar beställningar 6 dagar i veckan
 • 21 dagars ångerrätt
 • 21 dagars full returrätt
 • Personlig kundservice
 • Testerna är CE-märkta och godkända av FDA

Läs mer här