meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

Guide: Vilken graviditetstest ska du välja?

Ska det vara en sticka, stav, eller kanske en digital graviditetstest som visar i displayen med text om du är gravid?

Världens första graviditetstest var en groda

I 1930 – åren upptäckte läkarna, att urin från gravida kvinnor fick den afrikanska klogrodan till att lägga tusenvis med ägg. Det var faktiskt dåtidens mest pålitliga graviditetstest. Idag behöver du inte kissa på en groda för att få svar – men i gengäld är utvalet av graviditetstester så stort, att det kan vara svårt att veta vilken test som är bäst.

Här kan du se sticka, stav och digital graviditetstester.

Sticka, stav och digital graviditetstester.

Babyplan uppsamlingskopp för uppsamling av urin när du använder teststickor.Sticka graviditetstest: En säker och billig test som oftast ger dig ett resultat efter ca 45 sekunder. Du ska uppsamla ett urinprov i en bägare, vartefter en liten del av stickan sedan doppas ned i urinen. Kom ihåg att alltid läsa bruksanvisningen noga för varje enskild test.

Stav graviditetstest: En hygienisk test som är lätt och säker att använda. Du behöver inte uppsamla urin i en bägare först, utan kan kissa direkt på staven. Praktiskt om du inte har tillgång till en bägare när du ska testa.

Clearblue graviditetstest: Clearblue har en hög känslighet och kan ge dig svar upp till 4 dagar innan förväntad menstruation. Du kan välja mellan att kissa direkt på staven eller uppsamla urinen i en bägare, och efter ca 2 minuter kan du genom att avläsa testen, ta redan på om du är gravid.

Clearblue Digital graviditetstest: Undvik tveksamhetsfrågor. Med Clearblue Digital slipper du att gissa om det kanske är två streck eller ej. På testen finns en display, där det med tydlig text antingen står ”gravid” eller ”inte gravid”. Denna graviditetstest kan också ge dig svar upp till 4 dagar innan du förväntar att din menstruation ska komma.

Clearblue Digital Graviditetstest med veckoindikator: Den lyxigaste testen av dem alla, där det både skrivs i displayen med text om du är gravid eller inte gravid, den kan ge di svar tidigt (upp till 4 dagar innan förväntad menstruation) och – om du är gravid – kan den samtidigt ge dig besked om hur långt gången du sannolikt är i graviditeten.

RFSU Graviditetstest: En test för de otålmodiga och den test som tidigast kan spåra en graviditet. Testen har utvecklats med RFSU-kliniken, och kan ge dig svaret på om du är gravid ibland ända upp till 1 vecka innan förväntad menstruation.

Den afrikanska klogrodan för föregångare för nutidens tester

Kommer du ihåg den afrikanska klogrodan?

Under 1960-talet fick den ge plats åt tester baserade på kemiska analyser. Men läkarnas upptäckt av att gravida kvinnors urin innehåller et särskilt hormon, är faktiskt grunden för alla graviditetstest som finns på marknaden idag. Samtliga av alla dessa test analyserar kvinnans urin för att se om graviditetshormonet hCG finns, och ger därefter ett utslag som visar om en kvinna är gravid eller ej.

Behöver du mer vägledning för att välja den graviditetstest som passar för dig och dina behov, så sänd mig en e-mail via info@billiga-tester.se, eller fånga mig via chatten, vardagar mellan 9.00 och 12.00, samt mellan 12.30 och 15.00.

Ane Jönsson, Rådgivare

Relaterede artikler

Alla graviditetstest registrerar förekomsten av ett hormon som heter hCG (humant Choriongonadotrophin).

Läs mer

Många av våra kunder ställer frågan; Tål testerna att ligga utomhus i t.ex. brevlåda när det är minusgrader ute? Få svar här

Läs mer

De graviditetshormon som heter hCG (humant Choriongonadotropin). hCG börjar produceras av det befruktade ägget efter att det har fäst i livmoderväggen; normalt ca. 6-10 dagar efter befruktningen. I en normal graviditet ökar hCG-nivån snabbt under graviditetens första tredjedel, och fördubblas ca. var tredje dag. Maximal hCG-nivå uppnås normalt i vecka 7-12, där en typisk nivå ligger på upp mot 200.000 mIU/ml.

Läs mer

Efter att de digitala ägglossningstesterna utvecklats och kom ut på marknaden har Clearblue vidareutvecklat produkten ytterligare, för vissa kvinnor har en mycket snabb stigning av hormonet LH (luteiniserande hormon). Det är detta hormon som ägglossningstester mäter nivån av, och utifrån det bestämmer om ägglossningstidpunkten kommer att ske inom de nästa 24-37 timmarna eller ej. Det […]

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar