meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

PCO och graviditet

5-10% av alla kvinnor har PCO, Polycystisk Ovarie syndrom, en hormonstörande sjukdom som betyder att man har många små äggblåsor på äggstockarna som inte spricker och därför inte har en regelbunden ägglossning.  Sjukdomen hör ofta samman med högre nivåer testosteron i förhållande till östrogen och progesteron.

Äggstockarnas funktion är att producera ägg som ligger i små blåsor. Östrogen och progesteron ser till att blåsorna växer och att äggen utvecklas fram till ägglossningen då blåsorna spricker och ägget frigörs. Om kroppen har för mycket testosteron i förhållande till östrogen och progesteron växer inte blåsan nog och äggen utvecklas inte tillräckligt för att blåsan ska spricka. När ägget inte spricker blir det ingen ägglossning, utan istället blir ägget kvar i äggstocken och äggblåsan krymper tills den är helt tillbakabildad.

Den uteblivna eller oregelbundna mensen beror inte på att det inte finns ägg, utan att äggen inte är tillräckligt mogna för att det ska kunna bli en ägglossning, därför ökar inte PCO risken för missfall.

PCO Symptom

Alla kvinnor har testosteron i kroppen, men med PCO har kroppen ett överskott.  Vissa kvinnor blir starkt påverkade av överskottet, medan andra har svaga eller inga symptom, och symptomen kan också variera under livet.

De vanligaste symptomen på PCO är:

  • Oregelbunden eller utebliven mens
  • Övervikt, eller lätt för att gå upp i vikt
  • Ökad behåring, speciellt i ansiktet men även på bröstet, armar och ben
  • Oren hud
  • Svårigheter med att bli gravid

De flesta kvinnorna med PCO kan fortfarande bli gravida, men en graviditet kräver planering. Ett bra sätt att planera sin graviditet är genom att använda ägglossningstest.

Vad är skillnaden mellan PCO och PCOS?

I Sverige gör man ingen skillnad på PCO, Poly Cystisk Ovarie och PCOS, Poly Cystisk Ovarie Syndrom. De flesta kvinnorna har symptom från båda sjukdomarna, och ofta anses PCO vara ett symptom av PCOS, och därför behandlas de som samma sjukdom.

Orsaker till PCO

PCOS kan bero på ett samspel mellan flera olika faktorer, så som:

  • Övervikt
  • Insulinresistens
  • Ärftlighet
  • Miljö

Många av orsakerna till PCO överlappar varandra, så som övervikt och diabetes. Kvinnor som har PCO har en tendens att vara insulinresistenta, vilket betyder att där är en större risk för att få diabetes. Det finns också en större risk för att bli överviktig, speciellt omkring magen. Fettvävnaden, speciellt den runt magen, utsöndrar ämnen som minskar kroppens känslighet och effekten av insulin.  Övervikt betyder också att produktionen av testestoron ökar, vilket än en gång ökar risken för ytterligare symptom från PCO. Det är inte endast överviktiga kvinnor som får PCO, även vältrände kvinnor kan drabbad av PCO och dess symptom.

Fertilitet och PCO

PCO påverkar kvinnors fertilitet negativt, och utöver de hormonella rubbningarna påverkas kvinnan ofta psykiskt som en följd av utebliven graviditet och barnlöshet.

Den vanligaste fertilitetsbehandlingen för PCO är att skapa en ägglossning genom IVF, då det endast är den biten som kroppen inte klarar av själv. Kvinnor med PCO har fler ägg än kvinnor utan, och har lättare än kvinnor utan PCO att blir gravida genom provrörsbefruktning, vilket betyder att det är lättare att bli gravid i en högre ålder.

Kvinnor med PCO får en mer regelbunden ägglossning och mens runt 40-års ålder och då de har lättare fler ägg än kvinnor utan PCO kan de bli gravida på naturlig väg mycket senare i livet än kvinnor utan PCO.

Behandling av PCO

Du kan få läkemedel av din läkare för att få en regelbunden mens. P-piller är en enkel behandling för att få en regelbunden menstruation, men använder du p-piller kan du inte bli gravid. Du kan också få läkemedel med genstagen som ger dig en regelbunden mens samtidigt som du kan bli gravid. De finns även läkemedel som kan hjälpa till att lindra symptomen så som oren hud och oönskad hårväxt.

När det kommer till behandlingen av PCO finns där en hel del saker du själv kan göra. Oavsett om du vill bli gravid eller bara vill få ordning på din hormonbalans så bör du först och främst fokusera på din diet och motion. Din kost ska ha fokus på att sänka din insulinnivå. Det betyder att du ska äta mat som hjälper dig att sänka blodsockernivån och undvika mat som ökar blodsockret.  Det kan hjälpa att gå ner endast ett par kilo för att testosteronet ska minska och ägglossningen ska bli mer regelbunden.

Gynekologen och författaren Bjarna Stigsby har skrivit en bok, ”Ät dig gravid” som säger att du bör ha en KISS kost – Klinisk InSulin Sänkande Kost,  med fokus på att:

  • Undvik socker och sockerprodukter
  • Ät begränsade mängder av snabba kolhydrater – ris, bröd, vete, pasta, havregryn och potatis
  • Ät långsamma kolhydrater – frukt, grönsaker och fullkorn
  • Ät mer protein
  • Ät mer fett
  • Ät fisk
  • Ät varierat
  • Ät en proteinrik frukost, t.ex. Rågbröd med ost och skinka och ett stekt ägg
  • Drick vatten
  • Var fysiskt aktiv

Utöver en bra kost är regelbunden motion en viktig del i behandlingen av PCO, och särskilt styrketräning hjälper kvinnor med PCO. Regelbunden motion ökar musklernas känslighet för insulin och dess effekt på kroppen. Större muskler ökar också förbränningen av fett, vilket är viktigt för kvinnor som vill tappa vikt, vilket minskar symptomen från PCO.

En bra kost och regelbunden motion hjälper dig inte bara med att minsta PCO symptomen, utan förbereder även kroppen på den framtida graviditeten.

Källor:

Läs mer om PCOS här

Se vad Läkartidningen skriver om PCOS

New scientist: article about cause of PSOS

Relaterede artikler

Kanske vet du redan när du har ägglossning? Det är viktigt att veta när man har ägglossning i sin cykel, och att ha samlag i de dagar man kan bli gravid.

Läs mer

Din livsstil påverkar dina chanser att bli gravid och du kan göra mycket för att förbättra din fertilitet. Läs om örter som är kända för att öka fertiliteten här

Läs mer

hCG (Human Chronic Gonadoptroption) är hormonet som graviditetstest mäter för att avgöra om du är gravid eller ej. Läs allt om hur hormonet fungerar & hur det påverkar dig

Läs mer

Forskning tyder på att det kan bli svårare att bli gravid om du är stressad. Därför har vi samlat 4 mindfulnessövningar till dig som försöker bli gravid (och kanske är de bra för andra som du känner)?

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar