meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Så blir du snabbare gravid – se över din livsstil

Många kvinnor som blir gravida beskriver det med ord som:

  • Oj då
  • Plötsligt var graviditetstesten positiv
  • Jag visste inte ens at jag var gravid
  • Det var inte meningen att det skulle ske just nu
  • Vi fick en på sladden

De kvinnor som har sagt dessa ord menar att deras graviditet hände utan att den var särskild planerad och att den kom som en överraskning. När nyheten om graviditet bearbetats av en kvinnan så föds barnet som ett önskebarn.

Ingen av dessa kvinnor hann förbereda sig för graviditeten. Men den möjligheten har du.

Jag hoppas att min artikel kan hjälpa dig att förbereda och planera din graviditet så bra som möjligt så att både du och din kommande bebis får de bästa förutsättningarna under graviditeten och förlossningen.

Sluta med p-piller i tid

Det är mycket prat fram och tillbaka om huruvida preventivmedel med hormoner som t.ex. p-piller kan påverka hur lång tid det går innan man blir gravid efter att ha slutat med dem.

Och jag kan dessvärre inte ge dig svaret på det eftersom vissa kvinnor upplever att de blir gravida redan första cykeln efter att ha slutat med p-piller, medan andra måste vänta upp till ett år innan kroppen har återfått regelbunden ägglossning och möjlighet för att bli gravid.

Det är endast tid som kan avgöra hur din kropp reagerar så kanske bör du överväga om detta är en påfrestning som du kan stå ut med när du väntar på att graviditetstestet blir positiv.

Om du vill att din kropp ”har hittat sig själv” innan du på allvar försöker att bli gravid kan du välja att sluta med p-piller 6-12 månader innan ”projekt baby” påbörjas.

I perioden från det att du slutar med preventivmedel och fram till tiden då du gärna vill bli gravid är det viktigt att du skyddar dig på annat sätt om du inte vill bli gravid. Det kan t.ex. vara att mannen använder kondom under samlaget.

Jag vill dock understryka:

Om en graviditet INTE ALLS är välkommen så ska du under inga omständigheter sluta med p-piller förrän du faktiskt gärna vill bli gravid.

Den här metoden bör endast användas av kvinnor som är bekväma med att en graviditet kanske blir till, under den tid då kroppen hittar tillbaka till sina naturliga cykler.

Börja ta folsyra snarast möjligt

Folsyra är en nödvändighet men det har du troligtvis hört många gån
ger. Det finns ingen orsak till att inte börja redan idag – även om det kanske går flera år innan du blir gravid. Det är bäst att vara på den säkra sidan.

En kvinnokropp har användning för det – gravid eller inte. Så om du inte redan tar en multivitamintablett varje dag som innehåller 400 mikrogram folsyra, så rekommenderar jag att du köper några nästa gång du handlar.

Tänk över dina vanor och din livsstil

Vissa saker passar helt enkelt inte ihop med en kommande graviditet och det kan vara bra att börja tänka på det innan du försöker bli gravid.

Jag tänker på saker som alkohol, droger, rökning och tobak.

Under en graviditet är ingen av dessa saker bra för din bebis i magen och vissa vanor kan vara svårare att bryta än andra, så se till att planera i god tid.

Vikten betyder kanske mer än du tror

Din vikt – oavsett om vi pratar om under- eller övervikt – kan påverka din kropp, din cykel, en graviditet, samt i viss grad även den kommande förlossningen.

Så försök så långt det är möjligt att nå din idealvikt och håll den så bra du bara kan.

Känner du din kropp och din cykel?

En riktigt bra sak är att lära känna hur din kropp fungerar under de olika cykelfaserna, samt hur den reagerar och vilka symptom den skickar ut.

Läs mer i mina tidigare artiklar kring

Det du äter och dricker påverkar din bebis – i en eller annan grad

Det finns ett talesätt som heter ”Du är vad du äter och dricker”, men när du har en kommande bebis i magen så gäller uttrycket även för den. Man skulle kunna omformulera talesättet till ”Du och din baby är vad du äter och dricker”.

Så använd ditt sunda förnuft och tänk över vad du stoppar i munnen. Om du följer de riktlinjer som Livsmedelsverket rekommenderar så kan du vara säker på att du är på rätt väg.

Om du inte känner till riktlinjerna drar jag dem lite snabbt här:

  • Ät varierat, inte för mycket och var fysiskt aktiv
  • Ät frukt och många grönsaker
  • Ät mer fisk
  • Välj fullkorn
  • Välj magert kött och köttpålägg
  • Välj magra mejeriprodukter
  • Ät mindre mättat fett
  • Ät mat som innehåller mindre salt
  • Ät mindre socker
  • Drick vatten

Fördela matvarorna i de dagliga måltiderna på följande sätt:

20%: kött, fågel, ägg, fisk, ost och sås
40%: bröd, potatis, ris eller pasta
40%: Grönsaker – gärna många olika sorter

Här får du också en länk till Livsmedelsverket PDF – Matvanor-hälsa—miljö/kostråd och matvanor för gravida som du kan ladda ned. Där kan du läsa mer samt få goda råd och rekommendationer som du kan använda när du blivit gravid och om du vill amma din bebis.

Hur många barnsjukdomar har du haft?

Många tänker inte över att vissa av de en gång så vanliga barnsjukdomarna kan påverka den kommande bebisen, speciellt röda hund kan vara lite problematiskt.

Så bespara dig själv från flera utmaningar och ta fler blodprover än normalt under graviditetens första del.

Säkerställ att du redan haft röda hund som barn och nöj dig inte med att fråga dina föräldrar om de kommer ihåg det.

Få läkare att kolla det genom ett blodprov, för att se om du har antikropparna.

Om du inte har haft röda hund så rekommenderas det att få en vaccination innan du blir gravid. Det betyder också att du efter vaccinationen inte får bli gravid förrän det har gått 3 månader.

Det kan vara lite av en frustrerande väntetid när man nu har tagit det stora beslutet och vill bli gravid så snabbt som möjligt.

Prata med dina föräldrar

Sjukdomar kan vara ärftliga och innan du faktiskt blir gravid kan det vara bra att veta vilka sjukdomar som familjen – både på mors och fars sida – har haft.

Vetenskapen blir bättre och bättre och läkarna kan utöver t.ex. att undersöka den gravidas blod och undersöka vätska från fostervattnet som bebisen simmar runt i, också utföra undersökningar redan innan kvinnan blir gravid – om det finns anledning till det.

Många ärftliga sjukdomar kan nu ses i blodprov när man undersöker kromosomerna.

Och om det visar sig att det i din familj finns sjukdomar som man ska vara extra observant på, så kan genetisk rådgivning kanske bli aktuellt.

I vissa fall kan man helt och hållet eliminera risken för att sjukdomen uppstår, t.ex. om sjukdomen är knuten till ett visst kön på barnet. Men den vanligaste orsaken till att en riskutvärdering görs är för att se om barnet kan komma att utveckla sjukdomen.

Det kan låta som en klen tröst men tänk på att ni som föräldrar kan förbereda er och att läkarna eventuellt har möjlighet att göra ytterligare undersökningar under graviditeten.

Utifrån de fördelarna tycker jag personligen att ”det är bättre att veta än att förbli ovetande”, men om du tycker annorlunda så kan det vara en god idé att ”känna efter” för att ta reda på hur du själv helst vill ha det.

Nu vet du i alla fall att möjligheten finns där.

Tar du medicin eller kosttillskott dagligen?

Om du är en av de många kvinnor som tar en eller annan form av medicin i vardagen är det ytterligare en sak som du ska fundera över.

Får du fortsätta med att ta den medicinen som du får utskrivet just nu när du:

Försöker att bli gravid
När du är gravid
När du ammar

De frågorna kan din läkare hjälpa dig med att besvara och tillsammans kan ni komma fram till om:

Du ska fortsätta att ta den nuvarande medicinen
Du ska byta till en annan sort– eller liknande medicin
Du ska ta mindre av den nuvarande medicinen – eller ev. sluta helt.

Det är INTE ett beslut som du ska ta på egen hand eftersom viss daglig medicin är helt nödvändig för vissa kvinnor, även om det kan betyda en högre risk om de blir gravida. Men hur hög den risken är kan endast läkarna avgöra utifrån deras kliniska undersökningar och erfarenhet.

Om det visar sig att du tvingas fortsätta med den nuvarande medicinen under en graviditet så kommer du – och din bebis – troligtvis hållas under noga kontroll och du kommer ev. att bli erbjuden fler undersökningar som kan säkra att ni båda har det bra.

Om du ska byta till annat märke eller om läkaren bedömer att det är bäst att du helt slutar med den nuvarande medicinen, är det bra att du har god tid för att planera graviditeten.

För som du kanske vet så kan det uppstå biverkningar när man tar medicin och det gäller även om man byter medecin eller om man ska ta mindre än vad man är van vid.

Ibland kan det uppstå biverkningar som gör att man är tvungen att göra förändringarna i ett lugnare tempo eller i vissa fall till och med prova med flera olika märken av medicinen innan man hittar dem som passar för just den här kvinnan.

Men börja med att prata med din läkare kring din medicinering och din situation. Det finns ju ingen anledning till att ”ta ut sorgerna i förskott”, men samtidigt ska man ju också vara lite realistisk.

Glöm inte din man – kolla hans sädkvalitet

Nästan hela artikeln fokuserar på dig som kvinna men glöm inte bort din man. Han lämnar faktiskt hälften av allt material som ska till för att skapa din kommande bebis.

Hans livsstil är minst lika viktig som din och kanske kan ni hitta flera punkter där ni kan stötta varandra i vardagen samt bli av med de mer negativa vanorna.

Läs artikel om:

Hur kan man förbättra mäns sädkvalitet?

Har du någon som du kan prata med under “projekt baby”?

Många kvinnor som försöker att bli gravida har möjlighet att prata med sin mor eller väninnor kring de frågor som dyker upp innan graviditetstestet blir positivt.

Att söka information i böcker, på internet eller på annat sätt kan för vissa kvinnor vara den rätta lösningen.

Har du ingen att prata med i vardagen om dina tankar och känslor, eller om du är tveksam till vad som blir bäst för att säkra en sund och bra graviditet så kan professionell hjälp vara en lösning.

Dessvärre är det ofta så att om man bokar en tid hos läkaren, finns det minimalt med tid för att få svar på de mer personliga frågor man har. Vissa läkare tar sig dock god tid och har du en av dem är du en av de mer lyckligt lottade kvinnorna.

Som en nyhet har vi nu ett erbjudande som ger dig möjligheten att köpa en samtalstid där du kan prata igenom den önskade graviditeten med en fertilitetsexpert, antingen utbildad sjuksköterska eller barnmorska.

Personen kommer att vara en medarbetare från fertilitetskliniken Stork IVF Klinik som redan känner till många av de tankar och problemställningar som kvinnor har när de vill bilda familj.

Dessförinnan ska du också ha fyllt i en mini-journal med personlig information kring dig och din fertilitet så att rådgivaren kan hjälpa dig så bra som möjligt under samtalet och redan då har kännedom om de viktigaste punkterna i just din situation.

Erbjudandet består av ett samtal som varar 25 minuter och du bokar själv tillsammans med TFP Stork Fertility när det ska ske. Samtalet kan antingen vara via telefon eller Skype beroende på vad du föredrar.

Då vi vet att många kvinnor har frågor redan innan de slutar med preventivmedel och aktivt försöker bli gravida, har vi gjort två olika erbjudanden:

Det ena fertilitetssamtalet är för dig som planerar en graviditet

Det andra fertilitetssamtalet är för dig som är i gång med att försöka bli gravid

Kanske är de här erbjudandena en möjlig lösning för dig? Ett fackligt samtal anpassat för dig och din specifika situation.

Som ett supplement till din läkare, väninnorna och all den information du får från andra ställen.

Man kan inte planera sig genom allt

Som du kan se finns det många saker och områden som man ska vara uppmärksam på innan man faktiskt försöker bli gravid.

Men sanningen är den att man aldrig kan planera ett av de viktigaste besluten man kommer att ta i sitt liv – och samtidigt uppleva att allt går helt som planerat.

För vissa gånger finns det saker som man inte har tänkt på eller saker man inte kunnat veta som kan försena processen.

Men genom att planera så mycket som möjligt har man kommit en lång bit på vägen för att säkra sig en hälsosam graviditet när den faktiskt inträffar och skapa så bra förutsättnignar som möjligt för sitt barn i framtiden.

Källor:

1177 Vårdguiden – Folsyra

Läkartidningen

Livsmedelsverket

 

Relaterede artikler

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning.

Läs mer

Kanske vet du redan när du har ägglossning? Det är viktigt att veta när man har ägglossning i sin cykel, och att ha samlag i de dagar man kan bli gravid.

Läs mer

Vad säger forskningen om fertilitet och alternativ behandling? Läs om dina alternativa behandlingsalternativ för ofrivillig infertilitet.

Läs mer

En spontanabort är kanske den största rädslan för en gravid kvinna. När en spontanabort först har börjat kan den nämligen inte stoppas. Och följderna av den kan vara våldsamma för föräldrar som innerligt önskar sig barn. Men hur utbrett är spontanabort egentligen, vilka symtom på spontanabort ska du som blivande mor hålla ett öga med, […]

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar