meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

3 möjliga orsaker till ett negativt graviditetstest även om du är gravid

Har du tagit ett graviditetstest för tidigt?

Även om ett graviditetstest kan visa positivt så tidigt som nio dagar efter befruktningen så är det relativt ovanligt. Graviditetstest mäter din mängd hCG i kroppen som kommer från fostret och dess moderkaka. Då vi alla är unika har vi också alla olika hCG värden, vilket betyder att vi inte alla når den minsta mängden hCG ett graviditetstest kan mäta (20-25 mlU/ml) samtidigt. Därför rekommenderas du att vänta tills dagen du förväntas få din menstruation för att ta graviditetstestet.

Har du en oregelbunden menstruationscykel?

Det kan också vara så att du har en oregelbunden menstruationscykel, eller har en längre cykel just denna månad, som gör att du testar för tidigt för att kunna få ett positivt resultat även om du är gravid. Om det är så att du har en längre cykel just denna månad ska du ta ett nytt graviditetstest tre dagar efter din förväntade mensstart. Om du nyligen slutat med hormonella preventivmedel eller är under fertilitetsbehandling är menstruationscykeln oregelbunden de första månaderna, vilket resulterar i att du kan använda ett graviditetstest för tidigt för att kunna få ett positivt resultat även om du är gravid.

Har du druckit för mycket innan testet?

Stora mängder vätska under timmarna innan graviditetstestet späder ut mängden hCG i urinen, vilket kan göra det svårt för graviditetstestet att mäta hCG nivån, då kroppen har låga värden av hCG i början av graviditeten. Därför bör du undvika att dricka mycket för att pressa kroppen till att kissa för att kunna göra ett graviditetstest. Vänta istället på att du behöver kissa naturligt för att få ett så korrekt svar som möjligt.   koncentrationen av hCG med jämförelse mot resten av dagen.

Använde du testet korrekt?

Det är viktigt att tänka på att det inte är en bra ide att kissa på graviditetsstickorna, då de är gjorda för att doppas i en behållare med urin. Om du kissar på teststickan kan du råka skölja bort kemikalierna som mäter mängden hCG vilken gör testet ogiltigt. Detsamma gäller om du råkar doppa stickan förbi den markerade linjen. Graviditetsstaven har däremot ett skyddande hölje, och är gjort för att du ska kunna kissa på det.

Källor:

UMO – Graviditetstest

Mayo Clinic

Relaterede artikler

Lär dig allt om graviditetstester här - Vi ger dig en fullständig översyn av de olika typerna av graviditetstest

Läs mer

Ett ämne som vår kundservice ofta får frågor om är det här med ”spökstreck” på graviditetstest och felaktiga/falska resultat. I den här artikeln kan du läsa om vad de möjliga orsaker till felaktiga/falska resultat.

Läs mer

Clearblue Fertilitetsmonitor har visats i TV-reklam på TV4 och Kanal 5, vilket har medfört ett mycket stort intresse. Det har därför kommit många frågor om Clearblue Fertilitetsmonitor från våra kunder. Här nedanför har vi samlat några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar.

Läs mer

För de flesta graviditetstest rekommenderas att man testar tidigast från den dag som menstruationen väntas. Testar du tidigare, kanske det inte har hunnits producera så mycket graviditetshormon (hCG) som testet behöver för att visa ett positivt resultat.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar