meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

5 råd till dig som gärna vill bli gravid

Ni vill gärna ha ett barn… Men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till er som gärna vill förbereda er innan en eventuell graviditet.

1. Ta folsyra så tidigt som möjligt

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt tillskott av folsyra redan från det att du planerar för, och till och med de första 12 veckorna av graviditeten, då det minimerar risken för att föda ett bar med neuralrörsdefekter, särskilt ryggmärgsbråck.

2. Öka spermieproduktionen med zink och folsyra

Maten påverkar spermieproduktionen – både antal och kvalitet. En holländsk studie visar att låg spermieproduktion kan ökas betydligt med hjälp av kosttillskott som innehåller zink och folsyra.

3. Ha regelbundna samlag

Det säger sig kanske självt, att du är tvungen till att ha samlag för att bli befruktad – men vad är det bästa intervallet? Ideellt ska ni ha samlag från de 5 dagarna före ägglossningen och fram till själva ägglossningen. Men eftersom det kan vara svårt att veta den exakta tidpunkten, med mindre du använder en ägglossningstest, är rådet att ha sex minst 2-3 gånger/vecka – och gärna varje dag.

Om mannen har fått konstaterat dålig spermiekvalitet, eller om ni har försökt bli gravida i mer än ett år, kan det vara värt att ha samlag lite mer sällan – ca var tredje dag.

4. Drick inte för mycket alkohol

Alkohol skadar spermiecellerna och minst 1/3 av manlig sterilitet orsakas av alkohol. För kvinnor kan intaget av för mycket alkohol innebära att menstruationen eller ägglossningen uteblir eller at lutealfasen (den delen av menstruationscykeln som sker efter ägglossning) störs och förkortas.

5. Sluta röka

Det tar i snitt längre tid för en rökare att bli gravid; bl.a. för att rökning hämmar ägglossningen. Män som röker producerar också färre och mindre sunda spermier.

Få fler tips till livsstil, fertilitet och graviditet i vår artikel om livsstil och graviditet nu.

Källor:

37 tips för dig som gärna vill bli gravid

Tips för att lättare bli gravid

Relaterede artikler

Vad säger forskningen om fertilitet och alternativ behandling? Läs om dina alternativa behandlingsalternativ för ofrivillig infertilitet.

Läs mer

Läs allt om hur din menstruationscykel fungerar, vad som påverkar din menstruations cykel, hur mycket du blöder och vad som händer vid utebliven mens. Lär dig allt här!

Läs mer

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra?

Läs mer

Vet du när du har ägglossning, eller vilka symtom du ska hålla koll på? Om inte, så får du här 4 typiska tecken på ägglossning som du kan använda dig av.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar