meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

Guide till spermiekvalitetstest

Få en överblick på 5 olika självtest som mäter spermiekvalitet och gör ett enklare val av spermietest.

Det kan finnas många orsaker till att det är viktigt för er att veta mer om mannens

spermiekvalitet. Kanske har ni prövat att bli gravida länge eller kanske önskar ni att veta om spermiekvaliteten är normal före ni kan försöka.

Upp emot 20 % av alla män har dålig spermiekvalitet och det är i dag en av huvudorsakerna till att par upplever problem med att bli gravida. Därför kan det vara skönt att få en indikation av ens egen spermiekvalitet genom ett spermietest.

Var testar man normalt sin spermiekvalitet?

Man testar vanligtvis spermiekvalitet på följande tre platser

  • Hos läkaren; många vill dock först ta ett prov efter att man provat att bli gravid i 1 år
  • På en fertilitetsklinik
  • I hemmet med ett självtest

Vad är ett självtest av spermiekvalitet?

Ett självtest är ett testkitt som ni kan använda i hemmet. Betrakta ett spermietest du tar hemma som en första indikation av hur det står till med spermiekvaliteten.

Paketet innehåller bl.a. 1-2 test-kassetter, testbägare, färg och väska som tillsammans kan undersöka mannens spermiekvalitet. Men var uppmärksam på att ett spermietest är ett s.k. screening test och bara ger dig en indikation av spermiekvaliteten; om man vill ha ett säkrare resultat ska man vända sig till läkare/fertilitetsklinik.

Ett spermietest som man tar hemma är diskret och utförs när det passar dig. Därutöver sparar ni tid i förhållande till att besöka läkaren och ett självtest är billigare än ett test på en fertilitetsklinik.

Vad är det som ett spermietest visar?

Ett test av mannens spermiekvalitet visar mannens fertilitetspotential. Testet undersöker antingen koncentrationen av sperma, deras förmåga att simma eller bägge delar.

Vad gör man om resultatet är negativt?

Visar ditt spermietest en lägre spermiekvalitet än gränsvärdena så är det en anledning till att få det undersökt på en fertilitetsklinik eller ett sjukhus.

Det är många faktorer som spelar in på mannens fertilitet och långt ifrån de flesta kan behandlas.

Vi rekommenderar att kontakta StorKlinik som är fertilitetsklinik vi samarbetar med.

Guide till 4 tester från billiga-tester.se som ni kan utföra hemma

Babyplan Spermatest – Screeningtest som på ett enkelt sätt kan analysera om mannen har en tillräcklig mängd spermier per ml säd

Babyplan Spermatest visar på ett positivt resultat om mannen har en normal spermakvalitet. Har mannen en låg eller nedsatt spermakvalitet blir resultatet negativt.

Testresultatet visar om mannens spermiekoncentration ligger över eller under WHO’s fastslagna gräns på 15 miljoner spermier per ml.

Testens noggrannhet jämfört med mikroskopanalys är 97,94% för positivt resultat, och 91,38% för negativt resultat.

Läs mer här

Babystart – Kontrolltest som ger ett snabbt svar

Babystart mäter koncentrationen av spermier. Den registrerar antingen över eller under gränsvärden på 15 spermaceller per millimeter (mio).

Får du två testresultat som har mindre än 15 mio så kan det vara en indikati

on på infertilitet hos mannen.  Säkerheten på det här spermietestet är 97 %.

FertilitySCORE spermatestFertilityScore – Mät spermiernas förmåga till att simma

FertilityScore visar om ett spermietest har normal eller mindre än normal aktivitet. Normal aktivitet leder till större chanser att bli gravid.

FertilityScore ser skillnad på rörliga och icke rörliga spermier. Därmed kan testet inte bara mäta hur många spermier som finns i ett prov utan även deras förmåga att röra på sig, vilket är en avgörande parameter för befruktning av en kvinna.

Paketet innehåller 2 test paket där resultatet från det första testet ska jämföras med test nr. 2, som utförs minst 1 vecka senare.

Läs mer här

SwimCount spermatestSwimCount – Danskt spermietest 2.0

swimCount är en ny dansk produkt som mäter spermiekvaliteten genom att se på sädescellernas förmåga att simma. Det finns två kammare i testenheten och endast rörliga spermier kommer att simma från den ena kammaren till den andra. När spermierna har simmat in i den andra kammaren är de färgade och därmed visas antalet spermier som har simmat in i kammaren.

Ju starkare blå färg, desto mer rörliga spermier som har simmat in i kammaren finns det. Man vet att SwimCount är 96 % säkert, tidigare resultat från SwimCount har jämförts med de resultat en fertilitetsläkare fått genom analysera spermaprov i ett mikroskop.

Läs mer här

Källor:

Varför testa?

Manlig ofruktsamhet

Relaterede artikler

En babymonitor ger dig möjligheten att lyssna till ditt barns hjärtslag långt innan barnet kommit till världen. Från och med vecka 12 eller 16, beroende på vilken babymonitor du väljer, kan du vanligtvis höra barnets hjärtljud med hjälp av en babymonitor av hög kvalitet. Billiga-tester.se har ett brett utbud av...

Läs mer

Alla graviditetstest registrerar förekomsten av ett hormon som heter hCG (humant Choriongonadotrophin). När du utför ett graviditetstest är resultatet beroende på hur mcyket hCG som finns i urinen vid testtillfället i förhållande till testets känslighet. Olika märken av graviditetstest kan ha olika känslighet. Det kan innebära att, om du använder...

Läs mer

Clearblue är en av marknadens största och mest kända tillverkare av både graviditetstest och ägglossningstest och har över 30 års erfarenhet inom fertilitet. Många kvinnor tror att de måste göra ett urinprov hos läkare för att kunna säkerställa en graviditet, men Clearblues graviditetstest ger dig ett snabbt svar med 99% säkerhet...

Läs mer

Ett graviditetstest kan visa positivt när det befruktade ägget har fäst sig i livmoderväggen, och börjar att producera graviditetshormonet hCG (human Chorion Gonadotrophin). Detta hormonet tar sig från livmodern ut i din blodbana och vidare genom dina njurar till urinen. Det är därför graviditeten kan konstateras genom ett urinprov. Vissa...

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar