Senast uppdaterad, 22 Oktober 2018

Kan jag ha menstruation under graviditeten?

Blödning från slidan betyder oftast att du har menstruation. Menstruationen kommer när ditt ägg inte blev befruktat, och slemhinnan därför rensar ut från livmodern, så att den är redo att ta emot ett befruktat ägg i din nästa cykel. Om du får en blödning från slidan när du är gravid, är det antingen en spontanabort eller en fläckblödning. Blödningar under graviditeten kan skapa en massa oro, ångest och rädsla för att något inte är som det borde vara, eller att du är på väg att abortera.

Nidblödninga

När kan jag få fläckblödningar?

Blödningar under graviditeten kallas för fläckblödningar och kan förekomma när som helst under graviditeten. Vissa kvinnor får en liten fläckblödning 7 till 14 dagar efter ägglossningen. Det kan bero på en liten blödning från livmoderslemhinnan när det befruktade ägget sätter sig fast. Den typen av blödning kallas för nidblödning eller implantationsblödning. Vissa kvinnor tror att nidblödningen är en menstruation, och upptäcker därför först 4 veckor senare att menstruationen har uteblivit, och att man är gravid. Det är bl.a. därför som man i vissa tillfällen blir överraskad vid en ultraljudsundersökning över att vara 4 veckor längre på väg än vad man hade trott.

I början av graviditeten kan även den minsta lilla blödning vara med till att skapa en massa oro, liksom tankar om spontanabort som fort kan uppstå. Det är dock viktigt att understryka att fläckblödningar är ganska normala och helt ofarliga. Det är därför inte heller nödvändigt att kontakta barnmorska/läkare om man får en liten fläckblödning utan smärtor i början av sin graviditet - även om det är förståeligt nog att det skapar oro.

Hur vanligt är det att få fläckblödningar?

Man vet inte helt precist hur många kvinnor som får fläckblödningar. I många fall låter man bli att kontakta vården, och därför registreras det inte att man haft en fläckblödning. Man antar att ca 20-25% av alla gravida kvinnor upplever blödning från slidan under graviditeten, så även om det inte är alla som får fläckblödningar, så är det ändå ett normalt fenomen. Det kan därför vara en trygghet att veta i förväg när man vill bli gravid, att en enda fläckblödning inte behöver vara ensbetydande med något farligt - det betyder inte nödvändigtvis att du har fått din menstruation, ej heller att du är i färd med att abortera. Det kan mycket väl vara en ofarlig fläckblödning.

 

Varför får jag fläckblödningar?

Fläckblödningar som kommer senare i graviditeten än implantationsblödningen kommer oftast från kvinnan. Det är mycket sällsynt att det är barnet, eller moderkakan som blöder.

När du är gravid ser din kropp till att du har mer blod i kroppen. Det ska finnas tillräckligt med blod för att förse moderkakan med syre och näring till barnet. Det betyder också att din kropp sänder mer blod till området kring din livmoder än vad den gör när du inte är gravid. Dina slemhinnor blir skörarer pga hormonerna från graviditeten. Det ska därför inte så mycket till förrän du börjar blöda. Det kan vara kontaktblödning efter samlag, för att du har fått en liten skråma i slidväggen eller på livmoderhalsen, det är en mycket vanlig orsak till fläckblödning. Om vintern frå många kvinnor fläckblödningar för att de i förbindelse med en helt vanlig förkylning hostar mycket. Det extra trycket nedtill under hostningar och nysningar kan också få ett litet blodkärl att brista. Det kan också komma fläckblödningar efter hård fysisk aktivitet, antingen för att du har utfört hård motion eller lyft tunga flyttlådor. 

Pga att slemhinnorna är skörare under graviditet, är det också många kvinnor som upplever att få näsblod oftare eller blöda från tandköttet vid tandborstning. Det är bara de lite mer sårbara slemhinnorna som är orsaken, och det är ganska ofarligt.

Hur vet jag om det är menstruation eller fläckblödning?

Om du ännu inte haft en positiv graviditetstest, kan det vara svårt att svara på om du är i din vanliga cykel, eller om du är gravid och har en implantationsblödning. Om du är tveksam kan du titta på blödningens färg och mängd.

En fläckblödning är ofta ljusare i färgen än menstruation, och är klumpfri, och en fläckblödning varar också mycket kortare än en vanlig menstruation. Ett annat sätt som du kan kolla det på är att ta en graviditetstest. Blöder du innan din menstruation borde komma, så kan det vara en implantationsblödning, och du kan sannolikt redan nu testa positivt på de känsligaste graviditetstesterna. Blöder du på den tidpunkt då din menstruation normalt kommer, kan du testa med en mindre känslig test.

Det betyder alltså at du, om du får en blödning, kan ta en graviditetstest och med stor sannolikhet få svar på om det är en fläckblödning eller om menstruationen är på gång.

När ska jag kontakta barnmorska/läkare?

Det kan vara svårt att bedöma om allt är normalt utifrån en artikel på internet- Du bör därför kontakta barnmorska/läkare om du fortfarande är orolig.

Om du vet att du är gravid ska du uppsöka läkare om du har kraftiga smärtor i underlivet, eller om du blöder med samma kraft som vid menstruation. Om ett trosskydd är för lite för att uppsamla blödningen, och du behöver använda binda istället bör du kontakta läkare.

Är du halvvägs i graviditeten (vecka 20) eller längre, bör du alltid kontakta din förlossningsklinik istället för läkare, om du har en blödning.

 

Läs mer om blödning under graviditet

Wikipediafakta om nidblödning


Paketerbjudanden i November

Relaterade artiklar

Marknadskontroll av graviditetstester

Läkemedelsverket har under våren -08 utfört en marknadskontroll på graviditetstester sålda via svenska nätbutiker. Läs mer

När kan man ta en graviditetstest?

Det finns många olika förhållningsregler när det gäller användandet av graviditetstest. Hur tidigt bör man ta en graviditetstest efter ägglossningen. Läs mer

Funderar du på att bli gravid genom inseminering?

I Köpenhamn i Danmark finns StorkKlinik, som startades av Nina Stork 1999. Läs mer

”Spökstreck”, missvisande och falska resultat – vad beror de på egentligen?

Ett ämne som vår kundservice ofta får frågor om är det här med ”spökstreck” på graviditetstest och felaktiga/falska resultat. I den här artikeln kan du läsa om vad de möjliga orsaker till felaktiga/falska resultat. Läs mer

Hur snabbt kan graviditetstesten visa positivt?

Alla graviditetstest registrerar förekomsten av ett hormon som heter hCG (humant Choriongonadotrophin). Läs mer

3 möjliga orsaker till ett negativt graviditetstest även om du är gravid

För de flesta graviditetstest rekommenderas att man testar tidigast från den dag som menstruationen väntas. Testar du tidigare, kanske det inte har hunnits producera så mycket graviditetshormon (hCG) som testet behöver för att visa ett positivt resultat. Läs mer

Guide: Vilken graviditetstest ska du välja?

Världens första graviditetstest var en groda, men det behöver inte vara så komplicerat att ta reda på om du är gravid. Läs mer om våra olika graviditetstester. Läs mer

Behöver du hjälp?

info@Billiga-tester.se

M-F 9-12 + 12.30-15

040 60 60 645


Dina fördelar

  • Kvalitetstester till ett lågt pris
  • Betala med faktura
  • Diskret leverans
  • Vi skickar beställningar 6 dagar i veckan
  • 21 dagars ångerrätt
  • 21 dagars full returrätt
  • Personlig kundservice
  • Testerna är CE-märkta och godkända av FDA

Läs mer här