meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Tema: allt du behöver veta om preventivmedel och Prevention

Preventivmedel är förmodligen en naturlig del av ditt liv om du har ett aktivt sexliv, eller om du överväger att ha det i framtiden. Det är förnuftigt och viktigt att du tänker så, om du inte vill bli gravid eller riskera att få en könssjukdom.

De flesta vet att man kan skydda sig med kondomer och p-piller, men det finns så många olika möjligheter att skydda sig på. Och kanske passa en av dessa mycket bättre för dig, ditt liv och inte minst din kropp?

Det preventivmedel som passar din väninna eller din mamma är nödvändigtvis inte något som passar dig, och även om jag är ledsen att säga det, så kan det vara nödvändigt att du prova olika former av preventivmedel tills du hittar den rätta.

Några kvinnor – och män de har samlag med – går det bra för att använda kondom, då kondomen skyddar både för könssjukdomar och graviditet är det en optimal lösning.

Men de flesta kvinnor och män – särskilt när de är överens om att vara älskare och ett riktig par, tycker att det är irriterande att behöva komma ihåg kondomer varje gång.

Då börjar man fundera på vilka andra preventivmedel man kan använda istället. Då det inte uppfunnits fler preventivmedel för män – är det kvinnan och hennes kropp som får använda preventivmedlet.

Könssjukdomar och preventivmedel

Du ska veta att de flesta former av preventivmedel inte skyddar mot könssjukdomar – men utesluter risken att bli gravid.

Om du inte känner din partner och vill vara säker på att du inte får en ofrivillig bakterie som t.ex. klamydia med dig hem efter att du haft sex, måste du se till att din manliga partner använder kondom eller att du väljer att använda dig av en kvinnlig kondom – kallat femidom.

Olika preventivmedel

Det finns som sagt olika former av preventivmedel på marknaden, och det är bra, eftersom det är större sannolikhet för dig att hitta den typ som passar dig bäst.

Här är en lista över olika preventivmedel du kan välja mellan:

  • Kondomer
  • P-piller
  • Mini-piller
  • Spiral
  • P-spruta
  • P-plåster
  • P-ring
  • Pessar
  • P-stav

Många av dessa preventivmedel finns tillgängliga i olika varianter, vilket ger dig större chans att hitta det som är rätt för dig.

De olika preventivmedlen har sina för- och nackdelar, som du bör känna till innan du dyker i valet av vilket preventivmedel du vill använda.

Ta också ett snack med din läkare som känner till dig och din hälsa, och som kan hjälpa dig med att välja det preventivmedel som passar dig och ditt liv som det är nu.

P-piller som preventivmedel

P-piller blev utvecklat första gången under 1960-talet så det är en gammal produkt som har utvecklats betydligt sedan dess.

De flesta kvinnor i Sverige väljer att använda p-piller som preventivmedel och statistiken visar att uppemot 40% av alla kvinnor, i den fertila åldern, har föredragit p-piller som preventionsmedel.

P-piller är effektivt – om man tar det som man ska – och fungerar för att kvinnan inte ska bli gravid.

P-piller har dock sina nackdelar och biverkningar som du borde läsa mer om innan du börjar med dem. Kanske visar det sig att ett märke är bättre för dig än ett annat.

För att fatta ett beslut om p-piller är det rätta preventivmedlet för dig, ska din läkare kunna hjälpa dig med att välja det p-piller som passar dig bäst.

Den största nackdelen med p-piller är att det ska tas varje dag för att beskydda dig mot att bli gravid. Det kan vara svårt för en del kvinnor att komma ihåg, och de kan då med fördel skifta till ett annat preventivmedel på lisan, som t.ex. spiral eller p-stav.

Nödpreventivmedel, dagen efter-piller

Inget preventivmedel är 100% säkert och därför kan du riskera att en dag va i en situation då du behöver tänka på vad du gör om preventivmedlet svikit dig. Det kan vara att kondomen glidit av under samlaget eller att du kräkts efter du tagit ditt p-piller. Om man inte önskar att det snart ska stå positivt på graviditetstestet, kan man överväga att ta ett nödpreventivmedel som t.ex. dagen efter-piller.

Om man är duktig och tar ett dagen efter-piller inom 24 timmar efter att man haft samlag, undgår man med 96-98% chans att bli gravid.

Undvik oönskad graviditet

För att vara säker på att du inte står inför en oönskad graviditet själv efter att du tagit ett dagen efter-piller så är det en god idé att ta ett graviditetstest därefter.

När kan man ta ett graviditetstest? Tar du graviditetstestet omkring 21 dagar efter att du haft samlag så kommer du med stor sannolikhet se om du blivit gravid trots din insats.

Det är viktigt att du känner dig bekväm och säker på resultatet rekommenderar vi att du använder ett Clearblue digitalt graviditetstest, där du du med ord, tydligt kan avläsa om du är gravid eller ej.

Avslutande kommentar om preventivmedel

Jag hoppas att du med denna artikel har blivit lite klokare på hur många preventivmedel det faktiskt finns tillgängligt för dig att välja mellan samt vad du kan göra om preventivmedlet du har använt ändå skulle riskera att svika dig.

Källor:

Riksförbundet för sexuell upplysning

Umo – Skydd mot graviditet

Medibas – prevention olika preventivmetoder

Vårdguiden 1177

Relaterede artikler

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning.

Läs mer

Din livsstil påverkar dina chanser att bli gravid och du kan göra mycket för att förbättra din fertilitet. Läs om örter som är kända för att öka fertiliteten här

Läs mer

Ni vill gärna ha ett barn, men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till dig er som gärna vill bli gravid – PLUS förklaringen varför!

Läs mer

Få en överblick på alla de viktiga vitaminerna och mineralerna som du ska inta om ni prövar att få barn – Läs mer och bli gravid snabbare

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar