Senast uppdaterad, 27 September 2018

Tecken på ägglossning – typiska symptom på ägglossning

laer-hvilke-tegn-paa-aegloesning-kroppen-viser-58181

Vet du när du har ägglossning? Om svaret är nej så ska du veta att du inte är den enda.

Varje månad får miljoner av kvinnor i världen menstruation och bara en bråkdel av dessa kvinnor har en ide om när deras ägglossningen faktiskt sker.

Ofta är det först när en kvinna tar beslutet om att bli gravid som hon börjar tänka mer på när i hennes cykel det är som hon har ägglossning.

Det är i den tidpunkten som dem förstår att om dem inte har samlag under dagarna fram till och under ägglossningstidpunkten så kan dem inte bli gravida.

Men hur vet man då om man har ägglossning när den nu sker inne i kroppen, som bara tar några minuter och är osynlig utifrån.

Det är det jag kommer att berätta om i den här artikeln.

Det är så att din kropp fram till ägglossningen ger dig många ledtrådar om att du snart kan bli gravid. Det krävs bara att du är uppmärksam på symptomen så att du vet vad du ska hålla utkik efter.

Köp Babyplan Ägglossningstest sticka här

 

5 tecken på att din ägglossning närmar sig

Det kan vara olika för hur din kropp reagerar när den är på väg att få ägglossning men här är de 5 vanligaste tecken på att ägglossning snart ska ske. 

Dina flytningar i slidan förändras

Fram till ägglossningen kommer du uppleva att du får mer flytningar från slidan och att utseendet samt konsistensen ändrar på sig.

Det liknar en rå äggvita som är mycket flexibel och kan sträckas ut flera centimeter.

Pga den ökande mängden flytningar så känner du dig mer vår mellan benen – inte bara under samlagen – men också generellt.

Flytningarnas funktion är först och främst att hjälpa spermierna så de enklare kan komma fram till ägget.

Ett ägglossningstest blir positivt

Ca 24-37 timmar före ägglossningen sker så kommer ett hormon – det luteiniserande hormonet (LH) – att stiga kraftigt. Så tar du ett ägglossningstest på den tidpunkten blir det positivt.

Då LH kan stiga och falla mycket snabbt så är det viktigt att man löpande har tagit ägglossningstest i löpet av ens cykel från det att menstruationen slutar till det att man får sitt första positiva ägglossningstest.

Ägglossningstest kan utföras i följande former 

 

En fertilitetsmonitor visar hög fertilitet

Om du använder en fertilitetsmonitor så tar man ett test varje morgon från starten av cykeln till det att man har haft ägglossning.

Du vet att ägglossning närmar sig när fertilitetsmonitorn som antingen ger ifrån sig symboler eller ord berättar för dig att du har en maximal fertilitet.

 

Livmoderhals och livmodermun ändrar på sig

Det mesta av din cykel kan kännas av i slidan, den är hård och stängd men när du närmar dig ägglossningen så sker en förändring. Livmodermunnen ändrar sin position i slidan så att den ligger högt och om du försiktigt känner med ett finger så kan du märka att livmodermunnen blir mjukare och har öppnat sig lite.  


Ditt saliv förändrar sig

När det kvinnliga könshormonet östrogen ökar fram till ägglossningen, har man funnit att kvinnans saliv förändrar sig pga ökat saltinnehåll. Med hjälp av ett mini-mikroskop kan man se ett mönster i spottet som liknar utseendet på en ormbunke (plantan).

Många kvinnor kan av olika orsaker inte använda denna metod och den har inte blivit särskilt populär i Sverige eftersom det kan vara svårt att se när mönstret i spottet är det rätta.

 

Andra symptom på ägglossning

Alla kvinnor är olika och deras kroppar reagerar också olika när de har ägglossning.

Nedanstående symptom är typiska för många kvinnor som närmar sig tidpunkten för ägglossning eller redan har ägglossning.

Det kan alltså vara tecken på ägglossning om du:

 • Känner dig mer sexig
 • Får mer lust till sex
 • Känner av ändringar i brösten
 • Mår illa
 • Får starkare sinnen - lukt, smak och syn
 • Blöder lite
 • Får ökad energi
 • Känner dig uppsvälld

 

Ägglossningssmärtor

Cirka 20 % av alla kvinnor upplever att de på ägglossningstidpunkten kortvarigt får ont i ena sidan av underlivet. Detta fenomen har fått beteckningen “mittelsmerz” - som betyder “ont i mitten” och refererar till att smärtan ofta kommer mitt i kvinnans cykel.

 

3 tecken på att du har haft ägglossning

När ägglossningen har skett så kan du – genom att avläsa din kropps signaler – veta att om du faktiskt haft ägglossning.

 

Din kroppstemperatur stiger

Efter ägglossning blir follikeln som lossade ägget förvandlat till den så kallade gula kroppen och börja producera hormonet progesteron.

Detta hormon kan få din kroppstemperatur att stiga 0,2 – 0,5 grader.

Det är inte mycket och de flesta märker inte något av det i vardagen, men har du tagit din temperatur varje dag igenom hela din cykel kan du se en betydlig förändring på din temperaturkurva.  

Köp Babyplan Ägglossningstest sticka här

Progesteron som stigit

Om man tar ett blodprov 7 dagar efter att kvinnan har haft ägglossning så kan progesteron liga på 25 eller över. Ett tecken på att en ägglossning med stor sannolikhet har skett. 

Ägglossningstestet är negativt

Det finns ingen poäng i att fortsätta att ta ägglossningstest efter det att du fått det första positiva ägglossningstest i din cykel.

Men om du tog ett extra test så får du med stor sannolikhet få ett negativt test eftersom hormonet LH troligtvis har fallit.

 

Avslutande anmärkning om tecken på ägglossning

Ägget är levnadsdugligt max 24 timmar efter ägglossning

Ägget som lossnat från kvinnans äggstock är levnadsdugligt i cirka 12-24 timmar.

Om ägget inte innan den korta tidsramen har möjlighet att komma i närkontakt med en spermie så kan ägget gå till spillo och bli utstött av kvinnans livmoder nästa gång hon får menstruation.

Spermier är lyckligtvis mer levnadsdugliga än ägg och de starkaste spermierna kan överleva inne i kvinnans kropp i upp till 5 dygn.

Kvinnan kan bara bli gravid i dagarna omkring ägglossningen, det mesta av henne cykel är det bara små chanser – eller inga chanser.

Naturen är alltså så att kvinnan bara behöver ha samlag en gång inom 5 dagar under tidpunkten för ägglossningen för att ha en chans att bli gravid.

Men varför inte optimera chanserna för att du ska kunna bli gravid genom att ha samlag flera gånger och så tätt på tidpunkten för ägglossningen som möjligt.

För att ha samlag på de rätta dagarna i din cykel är det därför viktigt att du vet när din ägglossning sker, vilka symptom och tecken från din kropp som du ska vara uppmärksam på.

Du kan också försöka att använda dig av en ägglossningsräknare för att hitta de få dagar i din cykel där du kan bli gravid. En ägglossningsräknare är dock mest pålitlig om man har en regelmässig cykel som ligger inom det normala.

Jag hoppas att den här artikeln har gett dig redskapen för att ta reda på varför du själv har ägglossning och vilka tecken på ägglossning du ska vara extra uppmärksam på i din cykel så att du kan optimera chanserna för att bli gravid.

Källor: 

Endometriosföreningen

Vårdguiden 1177

Sundhed.dk

American Pregnancy Association


Paketerbjudanden i Oktober

Relaterade artiklar

Folsyra kan minska risken för för tidig födsel

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt. Läs mer

Marknadskontroll av graviditetstester

Läkemedelsverket har under våren -08 utfört en marknadskontroll på graviditetstester sålda via svenska nätbutiker. Läs mer

Kan man amma när man druckit alkohol?

I råden sägs att det inte finns någon medicinsk risk med att dricka ett till två glas vin, en till två gånger i veckan för ammande kvinnor (nolltolerans gäller dock fortfarande under graviditeten). Läs mer

Alt du skal vide om graviditet og graviditetstest

De graviditetshormon som heter hCG (humant Choriongonadotropin). hCG börjar produceras av det befruktade ägget efter att det har fäst i livmoderväggen; normalt ca. 6-10 dagar efter befruktningen. I en normal graviditet ökar hCG-nivån snabbt under graviditetens första tredjedel, och fördubblas ca. var tredje dag. Maximal hCG-nivå uppnås normalt i vecka 7-12, där en typisk nivå ligger på upp mot 200.000 mIU/ml. Läs mer

Släpp taget på din stress – öka chanserna för att bli gravid

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens. Läs mer

Clearblue Fertilitetsmonitor – Frågor & Svar

Clearblue Fertilitetsmonitor har visats i TV-reklam på TV4 och Kanal 5, vilket har medfört ett mycket stort intresse. Det har därför kommit många frågor om Clearblue Fertilitetsmonitor från våra kunder. Här nedanför har vi samlat några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar. Läs mer

Funderar du på att bli gravid genom inseminering?

I Köpenhamn i Danmark finns StorkKlinik, som startades av Nina Stork 1999. Läs mer

Nytt om Pre-Seed!

Två nyligen utförda studier på Pre-Seed visar att Pre-Seed är det enda glidmedlet som inte skadar spermierna. Den ena studien* syftade till att utvärdera spermiernas möjlighet att befrukta och understödja normal utveckling av embryot, efter kontakt med ett flertal glidmedel för imtimbruk. Läs mer

Går du i graviditetstankar?

Kanske har du då en massa obesvarade frågor om cykler, ägglossning, graviditet och testning, och behöver bra och lättförståelig information. Läs mer

Folsyra minskar risken för autism

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism. Läs mer

Proteiner förklaring till kvinnors fallande fertilitet?

Skotska forskare menar att de har hittat orsaken till varför kvinnors möjlighet att bli gravid minskas med stigande ålder. forskare tror att det är ett protein, sk. cohesiner, som påverkar. Läs mer

Behöver du folsyra?

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra? Läs mer

När har man ägglossning

Kanske vet du redan när du har ägglossning? Det är viktigt att veta när man har ägglossning i sin cykel, och att ha samlag i de dagar man kan bli gravid. Läs mer

När kan man bli gravid?

Många kvinnor vill bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre - De vill bli gravida. Men när kan man bli gravid? Läs mer

Hur kan man förbättra mäns sädkvalitet?

Svenska män har en sämre sädkvalitet än män i andra länder. I artikeln kan du läsa inom vilka områden mannen kan påverka, för att förbättra sin sädkvalitet. Läs mer

Vilka symptom kan man ha när man är gravid?

Några gravida vet redan att de är gravida innan graviditetstesten blir positiv, och innan de får symptom på graviditet. Andra gravida får symptom först senare. Läs mer

Torra slemhinnor och glidmedel - en bra kombination

Många kvinnor går med torra slemhinnor och lider i stillhet, men det finns hjälp att få. Läs den här artikeln och se hur du kan få det bättre. Läs mer

Hur lång tid tar det att bli gravid

Hur lång tid det tar för dig att bli gravid är beroende på många faktorer. I den här artikeln kan du läsa hur lång tid det i snitt tar att bli gravid. Läs mer

Därför ska du äta folsyra före och under din graviditet

Har du folsyrebrist under graviditeten kan din baby få ryggmärgsbråck. Läs här hur mycket folsyra du behöver och hur du kan förebygga innan du blir gravid. Läs mer

Babyplan GraviGum – Tugga dig till ett pålitligt svar om du är gravid!

Läs mer

Lär känna de första gravidtetstecknen och ta ett test

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor. Läs mer

Svenska mäns spermiekvalitet är stabil

Mäns spermiekvalitet kan vara den avgörande faktorn om kvinnan blir gravid eller ej. Är mannens spermiekvalitet bara lite nedsatt kan det påverka en önskan om graviditet. Läs mer

Så blir du snabbare gravid - se över din livsstil

Många saker i din vardag och i din livsstil kan påverka möjligheten för att du kan bli gravid. I den här artikeln kan du läsa vilka saker du ska vara uppmärksam på. Läs mer

Fråga en expert i fertilitet

Nu kan du få ett personligt svar på dina frågor, och rådgivning från en fertilitetsexpert snabbt och lätt. Vi vet att det gör skillnad. Läs mer

Guide till spermiekvalitetstest

Få överblick över 4 självtest för att mäta spermiekvalitet, och gör valet av det rätta testet lättare Läs mer

Vitamin B12 ökar antalet röda blodceller hos kvinnor.

När du är gravid är det viktikt at du får i dig vitaminer som kroppen inte själv kan producera - Läs mer om hur du får i dig de viktiga B vitaminer här. Läs mer

Graviditet - Allt du ska veta om att vara gravid

Läs mer

Dålig spermiekvalitet är svårt att prata om

Orolig för att du har dålig spermiekvalitet? Läs mer om de olika möjligheter för att lösa dålig spermiekvalitet och hur fertilitetsbehandling kan hjälpa. Läs mer

3 fakta du bör känna till när du försöker att bli gravid

Rökning, för mycket socker och under- eller övervikt är alla saker som kan göra det svårare för dig att bli gravid.
Läs mer

Akut p-piller och dagen efter-piller

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet. De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept. Läs här om dagen efter-piller och dess effekt Läs mer

Vitaminer och mineraler är extra viktiga när du vill bli gravid

Få en överblick på alla de viktiga vitaminerna och mineralerna som du ska inta om ni prövar att få barn – Läs mer och bli gravid snabbare Läs mer

Selen förbättrar fertiliteten hos både män och kvinnor

Forskare har fått mer och mer fokus på bl.a. vitaminer och mineraler hos både män och kvinnor för att ta reda på vad det betyder för fertiliteten i sin helhet. Selen är bara ett av många ämnen som blir undersökt närmare. Läs mer

Gravid – Beräkna förlossningsdagen och följ din graviditet

Läs mer

Känner du när du har ägglossning

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning. Läs mer

Vad sker i kvinnans kropp runt ägglossningstiden?

Här kan du läsa vad som händer i din kropp när du har en ägglossningscykel som inte slutar med att du blir gravid? Läs mer

3 helt vanliga frågor om graviditet

Det uppstår många frågor när du försöker bli gravid. Vi har samlat de 3 vanligaste frågorna om graviditet, och ger dig svaren nu. Läs mer

5 råd till dig som gärna vill bli gravid

Ni vill gärna ha ett barn, men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till dig er som gärna vill bli gravid – PLUS förklaringen varför!
Läs mer

Kan stress påverka ens chanser för att bli gravid?

Forskning tyder på att det kan bli svårare att bli gravid om du är stressad. Därför har vi samlat 4 mindfulnessövningar till dig som försöker bli gravid (och kanske är de bra för andra som du känner)? Läs mer

Att motta graviditets- och ägglossningstester vintertid

Många av våra kunder ställer frågan; Tål testerna att ligga utomhus i t.ex. brevlåda när det är minusgrader ute? Få svar här Läs mer

Endometrios och fertilitet

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här Läs mer

PCO och graviditet

PCO är en hormonstörning sjukdom som drabbar 10% av kvinnorna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur PCO behandlas här Läs mer

Drastisk nedgång av spermieantalet hos män

Under de senaste 40 åren har antalet spermier hos män i västvärlden minskat kraftigt – med över 50%! Detta visar en ny studie publicerad i Human Reproductive Update 2017. Läs mer

Jag är gravid, vad händer nu?

tt positivt graviditetstest följs ofta av millioner av frågor om vad som kommer hända härnäst. Billiga-tester.se har samlat och svarat på de vanligaste frågorna här. Läs mer

Mannens fertilitet – När är man infertil?

Få goda råd och vägledning för hur du själv kan förbättra din fertilitet. Det finns massor av tips, tricks och råd, för att öka mäns fertilitet, läs mer om mäns fertilitet här Läs mer

Vad är folsyra?

Varför är folsyra viktigt vid graviditet? Vad är ditt dagliga behov för folinsyra? Och vilken mad innehåller folinsyra? Få svar på detta och mycket mer i den här artikeln om folinsyra. Läs mer

Ät dig till en graviditet – 7 kostråd för ökad fertilitet

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här! Läs mer

Öka chanserna för att bli gravid med Eveline smart fertilitetssystem

Går du och drömmer om att bli gravid, men det har inte hänt än? Då finns det lyckligtvis hjälp att få! Den nya Eveline Ovulation test ger dig nämligen besked med stor precision om när det är lättast för dig att göra drömmen om familjetillökning till verklighet. Läs mer

Behöver du hjälp?

info@Billiga-tester.se

M-F 9-12 + 12.30-15

040 60 60 645


Dina fördelar

 • Kvalitetstester till ett lågt pris
 • Betala med faktura
 • Diskret leverans
 • Vi skickar beställningar 6 dagar i veckan
 • 21 dagars ångerrätt
 • 21 dagars full returrätt
 • Personlig kundservice
 • Testerna är CE-märkta och godkända av FDA

Läs mer här