meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

Alt du skal vide om graviditet og graviditetstest

För att ett graviditetstest ska kunna bli positivt ska kvinnans urin innehålla ett hormon som heter ofta förkortat HCG och vardagligt kallat graviditetshormonet.

HCG är ett unikt hormon som gravida kvinnor producerar i blod och urin, efter att ett befruktat ägg har satt sig fast i kvinnans livmoderslemhinna och en moderkaka börjat utvecklas.

HCG stiger kraftigt i första trimestern av graviditeten

HCG kan mätas och upptäckas tidigare med ett blodprov än vad man kan med ett graviditetstest. Skillnaden mellan dem två är att man med blodprovet kan mäta den exakta nivån med av HCG i blodet, medan ett graviditetstest ger ett positivt resultat när hormonet kommer över en viss nivå.

Vid den tidspunkt som menstruationen uteblir kan de flesta kvinnor ha en nivå på ca 25 mlU/ml, där de flesta graviditetstest – med en känslighet på 25 mlU/ml eller mindre – har möjlighet att kunna ge ett positivt resultat

HCG fördubblas ca var tredje dygn och når ofta en maximal nivå omkring vecka 7-12 under graviditeten, och ligger då uppemot 200.000 mlU/ml.

Friska kvinnor som inte är gravida producerar inte HCG i de mängder som det behövs för att ett graviditetstest ska bli positivt.

Graviditetstest är mycket säkert – när det är positivt

Ett graviditetstest visar mycket sällan ett falsk positivt resultat, så om du du vid någon tidspunkt står med ett positivt graviditetstest i handen, så är du med största sannolikhet också gravid.

Babyplan tidig graviditetstest stav

Positiv graviditetstest

Graviditetstestet visar positivt för att det registrerat HCG i ditt urin, annars hade resultatet blivit negativt.

Det finns dock några få undantag som kan ge kvinnan ett positivt graviditetstest, även om kvinnan inte är gravid. Det kan bl.a. vara:

Du har varit gravid

Om man tidigare har varit gravid – inom loppet av de senaste 2 månaderna – och graviditeten har avbrutits (av någon anledning) kan det fortfarande vara rester av HCG kvar i kvinnans urin.

Det är stor skillnad från kvinna till kvinna hur snabbt HCG avtar, så det är därför olika hur länge graviditetstestet ger utslag för en graviditet.

Du har genomgått en fertilitetsbehandling

Om du har fått medicin som innehåller samma hormon som ett graviditetstest behöver för att kunna bli positivt, kan du riskera att stå med ett ”falsk positivt” test i handen.

Efter att kvinnan har fått t.ex. en ägglossningsspruta för att framkalla ägglossning kan det ta uppemot 2 veckor för HCG att avta från kvinnans kropp.

Du därför bara förlita dig på ett positivt graviditetstest och att du är gravid, när du har åtminstone har fått ett negativt graviditetstest efter att du fått medicinen.

När du får ett negativt graviditetstest

Det finns dock högre risk att få ett ”falsk negativt” graviditetstest. Det finns 3 möjliga orsaker till negativt resultat. Det är oftast på grund av att man tar graviditetstest för kort tid efter att man haft ägglossning.

Det kan finnas flera orsaker till att ett graviditetstest inte registrerar din graviditet men det är oftast p.g.a. följande orsaker:

Du har tagit graviditetstest förtidigt

T.ex. har du problem med att din menstruation är oregelbunden, det kan då vara svårt att veta när det är rätt tidspunkt att ta ett graviditetstest.

Man har i en sådan situation inte datum för när nästa menstruation infaller, som andra kvinnor oftast har.

HCG är inte tillräckligt koncentrerat i din urin

En annan orsak till att du får ett negativt graviditetstest, trots att du är gravid, kan också bero på att HCG i din urin inte är så koncentrerat. Det kan t.ex. skyllas på

– att du kissar ofta – vilket i övrigt är ett av de första graviditetstecknen man upplever.

-att du druckit för mycket vatten under kort tid, vilket också späder ut urinen i din blåsa.

Positivt graviditetstest – vad nu?

Den dag du står med ett positivt graviditetstest kan tankarna och känslorna vara många, men det är viktigt att du ringer till din läkare och får en tid att prata igenom det hela. Läkaren vill då bekräfta graviditeten och berätta för dig vad du har för möjligheter samt hur man sedan går vidare.

Graviditetstest finns som sticka, stav och som digital

Källor:
Vårdguiden 1177 – Graviditetstest
Pregnancy Test
Taking A Pregnancy Test
Understanding Pregnancy Tests

 

Relaterede artikler

Få överblick över 4 självtest för att mäta spermiekvalitet, och gör valet av det rätta testet lättare

Läs mer

Ett digitalt ägglossningstest är ett av de nya alternativen på marknaden som gör det ännu mer enkelt, hygieniskt och säkert för kvinnan att testa därhemma samt ta reda på när ägglossningen är.

Läs mer

Clearblue Fertilitetsmonitor har visats i TV-reklam på TV4 och Kanal 5, vilket har medfört ett mycket stort intresse. Det har därför kommit många frågor om Clearblue Fertilitetsmonitor från våra kunder. Här nedanför har vi samlat några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar.

Läs mer

Ett ämne som vår kundservice ofta får frågor om är det här med ”spökstreck” på graviditetstest och felaktiga/falska resultat. I den här artikeln kan du läsa om vad de möjliga orsaker till felaktiga/falska resultat.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar