meny
HomeArtiklar om fertilitetKan man amma när man druckit alkohol?

Kan man amma när man druckit alkohol?

Då forskning på barn angående alkohol ligger i en etisk gråzon finns där inte mycket forskning kring alkohol och amning att hämta vetenskap från, men den forskning som finns visar att det inte finns några negativa effekter för barn som ammas om modern dricker små mängder alkohol inte allt för ofta. Livsmedelsverket rekommenderar ammande kvinnor att högst dricka 1 till 2 glas vin åt gången endast en eller två gånger i veckan.

När en ammande mamma dricker alkohol tar det endast 30 min innan bröstmjölken blir påverkad och ändrar lukt och smak. En dansk studie från 1998 konkluderar att en öl sänker mjölkproduktionen med 23 %, vilket gör att det kan vara skadligt för barnet om barnet inte får nog med bröstmjölk under en längre tid. Barnets aptit minskar och deras sömn blir störd och orolig under timmarna efter de har fått i sig alkohol genom bröstmjölken.

När kan jag amma efter att jag druckit alkohol?

Under spädbarnets första veckor är leverfunktionen gravt nedsatt, och barnet behöver dubbelt så lång tid som sin mamma för att bli av med alkoholen i kroppen. Om modern ammar med en hög promille kan spädbarnetbarnet bli slött och påverkat i flera dygn. Ju fler veckor som går desto starkare blir barnets lever och vid tre månaders ålder är levern färdigutvecklad. Därför rekommenderas nya mammor att avstå alkoholen under de första veckorna, men desto starkare barnet blir kan ta ett eller två glas vin eller öl utan att utgöra medicinsk risk för barnet.

Det kan vara en bra ide att amma precis innan du ska dricka alkohol, och sedan vänta så länge som möjligt innan du ammar igen. Helst ska du vänta 3 timmar från det att du druckit alkohol till att du ammar, men då spädbarn behöver ammas oftare än vart tredje timme kan det vara en god ide att använda en bröstpump för att ha mjöl redo om barnet blir hungrig innan 3 timmar passerat.

Alla påverkas olika av alkohol, många blir mer högljudda och får mer hastiga rörelser, och omdömet försämras, och desto mer alkohol en person dricker, desto mer försämras deras förmåga att ta hand om barn.  Små barn är känsliga för nya miljöer och sinnesintryck, och det kan skapa en obehagskänsla för barnet när vuxna pratar högt, luktar annorlunda och hanterar barnet på ett annat sätt än vanligt.

Källor:

1177 Vårdguiden – Ta hand om sig nar man ammar

Sundhedsplejersken.dk

Mest lästa artiklarna

Clearblue har utvecklat en digital graviditetstest, som också ger kvinnor en idé om hur långt gångna de är i sin graviditet redan när de använder graviditetstesten med veckoindikator. Läs mer här

Läs mer

Hur lång tid det tar för dig att bli gravid är beroende på många faktorer. I den här artikeln kan du läsa hur lång tid det i snitt tar att bli gravid.

Läs mer

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här

Läs mer

Lär dig allt om graviditetstester här - Vi ger dig en fullständig översyn av de olika typerna av graviditetstest

Läs mer