meny
HomeArtiklar om fertilitetGuide: Vilken graviditetstest ska du välja?

Guide: Vilken graviditetstest ska du välja?

Ska det vara en sticka, stav, eller kanske en digital graviditetstest som visar i displayen med text om du är gravid?

Världens första graviditetstest var en groda

I 1930 – åren upptäckte läkarna, att urin från gravida kvinnor fick den afrikanska klogrodan till att lägga tusenvis med ägg. Det var faktiskt dåtidens mest pålitliga graviditetstest. Idag behöver du inte kissa på en groda för att få svar – men i gengäld är utvalet av graviditetstester så stort, att det kan vara svårt att veta vilken test som är bäst.

Här kan du se sticka, stav och digital graviditetstester.

Sticka, stav och digital graviditetstester.

Sticka graviditetstest: En säker och billig test som oftast ger dig ett resultat efter ca 45 sekunder. Du ska uppsamla ett urinprov i en bägare, vartefter en liten del av stickan sedan doppas ned i urinen. Kom ihåg att alltid läsa bruksanvisningen noga för varje enskild test.

 

Stav graviditetstest: En hygienisk test som är lätt och säker att använda. Du behöver inte uppsamla urin i en bägare först, utan kan kissa direkt på staven. Praktiskt om du inte har tillgång till en bägare när du ska testa.

Clearblue graviditetstest: Clearblue har en hög känslighet och kan ge dig svar upp till 4 dagar innan förväntad menstruation. Du kan välja mellan att kissa direkt på staven eller uppsamla urinen i en bägare, och efter ca 2 minuter kan du genom att avläsa testen, ta redan på om du är gravid.

Clearblue Digital graviditetstest: Undvik tveksamhetsfrågor. Med Clearblue Digital slipper du att gissa om det kanske är två streck eller ej. På testen finns en display, där det med tydlig text antingen står ”gravid” eller ”inte gravid”. Denna graviditetstest kan också ge dig svar upp till 4 dagar innan du förväntar att din menstruation ska komma.

Clearblue Digital Graviditetstest med veckoindikator: Den lyxigaste testen av dem alla, där det både skrivs i displayen med text om du är gravid eller inte gravid, den kan ge di svar tidigt (upp till 4 dagar innan förväntad menstruation) och – om du är gravid – kan den samtidigt ge dig besked om hur långt gången du sannolikt är i graviditeten.

RFSU Graviditetstest: En test för de otålmodiga och den test som tidigast kan spåra en graviditet. Testen har utvecklats med RFSU-kliniken, och kan ge dig svaret på om du är gravid ibland ända upp till 1 vecka innan förväntad menstruation.

Den afrikanska klogrodan för föregångare för nutidens tester

Kommer du ihåg den afrikanska klogrodan?

Under 1960-talet fick den ge plats åt tester baserade på kemiska analyser. Men läkarnas upptäckt av att gravida kvinnors urin innehåller et särskilt hormon, är faktiskt grunden för alla graviditetstest som finns på marknaden idag. Samtliga av alla dessa test analyserar kvinnans urin för att se om graviditetshormonet hCG finns, och ger därefter ett utslag som visar om en kvinna är gravid eller ej.

Behöver du mer vägledning för att välja den graviditetstest som passar för dig och dina behov, så sänd mig en e-mail via info@billiga-tester.se, eller fånga mig via chatten, vardagar mellan 9.00 och 12.00, samt mellan 12.30 och 15.00.

Ane Jönsson, Rådgivare

Mest lästa artiklarna

För de flesta graviditetstest rekommenderas att man testar tidigast från den dag som menstruationen väntas. Testar du tidigare, kanske det inte har hunnits producera så mycket graviditetshormon (hCG) som testet behöver för att visa ett positivt resultat.

Läs mer

hCG (Human Chronic Gonadoptroption) är hormonet som graviditetstest mäter för att avgöra om du är gravid eller ej. Läs allt om hur hormonet fungerar & hur det påverkar dig

Läs mer

Clearblue har utvecklat en digital graviditetstest, som också ger kvinnor en idé om hur långt gångna de är i sin graviditet redan när de använder graviditetstesten med veckoindikator. Läs mer här

Läs mer

PCO är en hormonstörning sjukdom som drabbar 10% av kvinnorna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur PCO behandlas här

Läs mer